Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Remedii la îndemână pentru tratarea răcelii la copii
Împachetările cu ceapă constituie unul dintre remediile la îndemână în cazul răcelii la copii. Se taie ceapa în felii subţiri, se înfăşoară în cârpă subţire şi se lasă la cuptorul cu microunde sau cuptorul obişnuit la 200 de grade, câteva minute, ca să se încălzească. Cât este călduţă, trebuie aşezată pe pieptul copilului şi lipită cu bandă adezivă, ca să nu se deplaseze.
În cazul în care copilul simte o apăsare în piept de la răceală sau gripă şi tusea a devenit dureroasă, ghimbirul îl poate ajuta foarte mult, fiindcă mobilizează secreţiile din plămâni. Se amestecă o lingură de ghimbir cu jeleu sau aspic şi se unge pieptul copilului cu amestecul. Dacă pielea se înroşeşte, e semn bun şi înseamnă că stimulează circulaţia sanguină. Se lasă aşa peste noapte, iar dimineaţa copilul va respira mai uşor. Operaţiunea se poate repeta şi în noaptea următoare, fiindcă secreţiile mobilizate din plămâni se elimină tuşind.
Un amestec de uleiuri, o îmbinare a proprietăţilor lor curative creează o poţiune cu adevărat eficientă, care penetrează până la locul bolnav, stimulează circulaţia sanguină în plămâni şi eliberează căile aeriene. De menţionat e şi efectul antiinflamator şi antimicrobian al ierburilor. Pentru copiii sub 8 ani amestecaţi uleiurile esenţiale (de ghimbir, eucalipt, mentă, lavandă, scorţişoară, anason, isop) şi puneţi 6 picături într-o linguriţă de ulei de migdale. Pentru copiii mai mari creşteţi concentraţia cu 10 picături. Acest amestec trebuie întins şi masat spatele şi pieptul de mai multe ori pe zi: dimineaţa, la prânz şi înainte de culcare. E normal ca pielea să se înroşească din cauza efectului vasodilatator, dar dacă nu-şi revine repede la normal poate semnala o alergie. Loţiunea conţine multe substanţe active şi, chiar dacă sunt naturale, există mari şanse să producă alergie.