Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Remedii naturale în combaterea obezității
Regimul alimentar constituie pârghia principală de prevenire și combatere a tendinței de îngrășare, prin depășirea plafoanelor de greutate corporală. Cunoscând aceste plafoane, pacientul va fi conștient că pentru o perioadă de durată (săptămâni sau luni) va trebui să adopte o dietă alimentară hipocalorică.
Cauzele principale ale obezității sunt legate de stilul nesănătos de viață, cauzat de obiceiuri alimentare greșite, bazate pe mecanisme de tipul reflexului condiționat, cu abuzuri de glucide și lipide (la persoane gurmande), pe un substrat de sedentarism, cu consum caloric prea redus în lipsa mișcării. Se știe că la toate reuniunile sociale și mondene sunt servite, din belșug, gustări bogate în calorii, cafea cu frișcă, prăjituri, ciocolate, bomboane și băuturi alcoolice tari. Toate acestea duc, treptat, la obezitate, în grade variate.
Alimentele recomandate în regimul alimentar:
- carne slabă de vacă, vițel și pasăre (fiartă sau friptă);
- pește slab (șalău, știucă, biban, lin, păstrăv);
- supe de legume, de lapte smântânit, chimen, borșuri de legume;
- lapte degresat, iaurt, urdă, brânză de vaci nesărată, telemea de primăvară;
- ouă fierte (două pe zi, în lipsa cărnii sau de trei ori pe săptămână);
- uleiuri vegetale (20-30 g pe zi);
- sare în cantitate maximă de 5g pe zi;
- pâine intermediară sau Graham (max. 120 g pe zi) sau trei chifle, uneori înlocuite cu mămăligă (40-50 g);
- condimente din plante aromatice (cimbru, tarhon, mărar, pătrunjel verde, leuștean, dafin, chimen);
- deserturi numai din fructe proaspete sau compoturi îndulcite cu zaharină;
- apă potabilă în cantitate de 1,5-2 litri pe zi (băută între mese) pentru creșterea diurezei și eliminarea toxinelor din organism.
Primul pas, curele de legume și fructe
În terapia excesului ponderal sunt recomandate cure de 10-20 de zile cu legume și fructe proaspete, sucuri de crudități și fructe prelucrate, care dețin reale calități prin valorile reduse și prin diverse proprietăți medicinale. Acestea au o putere calorică redusă și asigură, aproape în întregime, necesarul de vitamine naturale (C, B, A, D, PP) și de săruri minerale (potasiu, magneziu, fier, calciu, fosfor și altele). Având un volum mare, pot umple ușor stomacul, iar prin conținutul ridicat de celuloză dau senzația de sațietate. Este indicat ca unele legume și fructe să fie servite rase sau bine mărunțite pentru ca celuloza să nu devină iritantă pentru tubul digestiv.
Cura de legume are calitatea de a „topi” țesutul adipos și de a furniza necesarul în vitamine și oligoelemente. Cele mai eficiente în cura de slăbire sunt atât legumele proaspete (salata verde, tomate, ardei, pătrunjel, varză (albă, roșie și de Bruxelles), castraveți, ceapă, usturoi, praz, ridichi), precum și unele legume fierte „a la grec” sau preparate (morcov, țelină, spanac, urzici, ştevie, sfeclă roșie, conopidă, mărar, vinete, fasole verde, mazăre boabe, bame, gulii, dovlecei). Acestea au un conținut glucidic sub 10% și se pot consuma la discreție.
Tomatele (20 calorii / 100 g, bogate în vitaminele C, B1, A, PP) au efecte laxative, revitalizante, antiaterosclerotice și antiinflamatoare, fiind utile în bolile reumatismale ce complică evoluția obezității. Se consumă atât proaspete, în salate de crudități, cât și ca sucuri amestecate cu suc de țelină, fiind luate dimineața, pe nemâncate.
Varza crudă (33% calorii , bogată în vitaminele C, A, B1, K) stimulează arderile de grăsimi prin reglarea metabolismului glucidic și lipidic; se servește în salate crude cu lămâie și puțin ulei sau ca suc luat dimineața, înainte de micul dejun, eventual amestecat cu suc de morcov și puțină lămâie.
Ardeiul (39 calorii/100 g, bogat în vitaminele C, P, betacaroten, antioxidanți și fier) are rol stimulator în arderea grăsimilor.
Pătrunjelul este bogat în vitaminele C (150-200 mg/100 g), A, E, B și săruri minerale (Fe, Ca, P, Mg, K). Conținutul în vitamina C este de patru ori mai mare decât în portocale și varză; cu 20 g frunze se asigură 48 mg vitamină C (dintr-un necesar zilnic de 75 mg) și 12 mg provitamina A. Are efecte diuretice, stimulând eliminarea excesului de apă din țesuturi.
Ţelina este bogată în vitaminele A, B, C și în săruri minerale (Mg, Fe, Cu, Ca). Este considerată un foarte bun remediu contra obezității datorită efectelor de mobilizare a grăsimilor din depozite, în eliminarea excesului de apă și în accelerarea arderilor metabolice, cu un consum energetic suplimentar. Se consumă în stare crudă, înainte de mesele principale, sub formă de salată complexă sau ca suc (150 g pe zi în cure de 15-20 de zile).
Ceapa, prazul și usturoiul intervin în reducerea greutății corporale prin mai multe mecanisme, având proprietăți diuretice, laxative și tonice și intensificând eliminarea excesului de apă din țesuturi și a acidului uric din sânge. Se consumă atât în stare proaspătă, cât și în diferite preparate.
Ridichile (19 calorii/100 g) au un conținut ridicat în săruri minerale (K, Mg, Ca, P), în vitamine (C, B) și în fibre celulozice, ceea ce asigură un puternic efect laxativ, diuretic, carminativ și depurativ, ajutând la eliminarea apei, a toxinelor și grăsimilor. Se consumă în stare proaspătă, amestecate în salată verde și pătrunjel sau sub formă de suc, în amestec cu suc de morcov (1:3), luat în cantități de 50-100 ml timp de 10 zile pe lună.
Fasolea verde și mazărea boabe crude sunt folosite în obezitate, având proprietăți diuretice, depurative și remineralizante, cu implicare în reducerea stocurilor de grăsimi.
Cura de fructe reglează digestia și creează senzația de sațietate prin destensia tubului digestiv.
Cele mai frecvente fructe indicate în obezitate sunt:
- lămâi, portocale, grapefruit, mandarine, pepene verde, coacăze negre, fragi de pădure, afine;
- mere, cireșe, vișine, piersice, caise timpurii, căpșuni, zmeură, agrișe, mure.
Sunt recomandate cure de 10-20 de zile, cu consum zilnic de 1-1,5 kg, împărțite în cinci porții egale, consumate proaspete (spălate, dar necurățate de coajă) sau prelucrate în sucuri și compoturi neîndulcite. În zilele de cură nu se mai consumă alte alimente.
Sucul de citrice, preparat dintr-o portocală, un grapefrut, jumătate de lămâie, două lingurițe de miere de albine și 300 ml apă plată se consumă în două reprize pe zi (dimineața și la amiază), înainte de mese.
Cura de mere este frecvent utilizată, având avantajul abundenței pe piață, precum și efecte deosebite în creșterea diurezei, intensificarea arderilor din organism cu consum energetic suplimentar, mărirea tonusului nervos și muscular. Prin proprietățile laxative acționează prin înlăturarea produselor toxice care rezultă în reacțiile de dezasimilare.
Dietă de primăvară
Micul dejun:
- Regimul I: Omletă dietetică la abur (un ou, 50 g brânză de vaci, o chiflă de 40 g);
- Regimul II. Lapte degresat (250 g) cu o chiflă (40 g);
- Regimul III. Budincă cu brânză de vaci (100 g) și lapte (100 ml).
Gustarea de la ora 11:00:
- Regimul I: Cafea îndulcită cu zaharină;
- Regimul II: Iaurt (200 g);
- Regimul III: Mere proaspete (200 g).
Masa de prânz:
- Regimul I: Grătar de vită cu salată asortată de legume;
- Regimul II: Borș de legume; Spanac (500 g) cu carne (150 g), ulei;
- Regimul III: Pește la grătar; Salată asortată (morcov, țelină, sfeclă roșie);
Gustarea de la ora 17:00:
- Regimul I: Mere (200 g) cu brânză de vaci (50 g);
- Regimul II: Lapte degresat (200 g);
- Regimul III: Iaurt (200 g).
Masa de seară:
- Regimul I: Pilaf cu friptură de pui la grătar;
- Regimul II: Perișoare din carne de vită la aburi cu verdeață;
- Regimul III: Brânză de vaci (100 g) cu mămăligă (150 g).