Una dintre problemele cu care se pot confrunta viitoarele mame este diabetul gestațional, care dispare în mod normal după nașterea copilului, dar crește riscul mamei de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 pe
Remedii naturale pentru reducerea tensiunii arteriale
Există alimente și plante medicinale care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale, fiind ușor de adoptat în viața de zi cu zi, precum măslinele sau semințele de in. Acestea fac parte din dietele mediteraneene, care sunt foarte bogate în uleiuri sănătoase, în grăsimi omega-3. Astfel, o dietă mediteraneeană, fără cereale sau cu un conținut scăzut, devine un remediu ideal pentru a ține sub control tensiunea arterială.
Între alimentele ce pot fi introduse în dieta mediteraneeană se regăsesc, aşadar, uleiul de măsline, semințele de in, peștele (în special somonul), dar şi cât mai multe fructe și legume, toate acestea având un real ajutor în scăderea tensiunii arteriale într-un mod natural. Una dintre principalele cauze ale hipertensiunii arteriale este inflamația, în timp, a arterelor. Consumul de ulei de pește, care are un conținut ridicat de acizi grași Omega-3, reduce inflamația în organism. Administrarea unei doze de ulei de pește de calitate, 1.000 de miligrame, în fiecare zi constituie una dintre cele mai bune modalităţi naturale de scădere a tensiunii arteriale.
Magneziul este, de asemenea, un excelent ajutor, făcând vasele de sânge să se relaxeze, 500 miligrame pe zi reprezentând o doză adecvată pentru a începe gestionarea problemei tensiunii arteriale. Un alt rol esențial îl au alimentele care conțin potasiu, cum ar fi avocado, bananele și pepenele galben, care ajută la contracararea efectelor sodiului și la prevenirea hipertensiunii. Suplimentele de potasiu nu sunt, de obicei, la fel de eficiente precum consumul de alimente bogate în potasiu.
Coenzima Q10 este un antioxidant critic pentru susținerea sănătății inimii. 200-300 de miligrame de coenzima Q10 pe zi sunt un remediu natural excelent pentru hipertensiunea arterială. De asemenea, alimentele neprelucrate, bogate în fibre, cum ar fi legumele, fructele și semințele, ar trebui să fie baza oricărei diete sănătoase. Suplimentele cu usturoi ajută la scăderea tensiunii arteriale și relaxarea mușchilor netezi. Usturoiul ajută şi la subțierea sângelui, previne blocarea vaselor de sânge și, prin urmare, scade tensiunea arterială. Spanacul este bogat în magneziu și folat, ceea ce poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare.
Bogate în potasiu, magneziu și grăsimi vegetale sănătoase, semințele de floarea-soarelui pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Tomatele conțin mult calciu, potasiu, vitaminele A, C și E și licopen. Compușii din roșii pot reduce acumularea de colesterol din vasele de sânge și pot combate dezvoltarea hipertensiunii. Broccoli are o serie întreagă de efecte benefice, datorită conținutului de potasiu și crom care ajută la reglarea greutăţii şi nivelului zahărului din sânge, ambele legate de hipertensiunea arterială. Alimentele de evitat în hipertensiune arterială sunt cele bogate în sodiu, grăsimi trans și grăsimi de tip Omega-6. Consumul ridicat de zahăr și cafeaua bogată în cofeină pot determina creșterea tensiunii arteriale. Alcoolul îngustează arterele și crește tensiunea arterială.
Exercițiile fizice regulate și dieta joacă un rol important în prevenirea sau controlarea hipertensiunii arteriale. Sunt benefice și tratamentele cu infuzii, decocturi sau tincturi utilizate pe lungă durată, chiar tot restul vieții, în funcție de starea bolnavului și de evoluția bolii. Au o mare eficiență ceaiurile din păducel, talpa-gâștei, isop, rozmarin, saschiu, sulfină, traista-ciobanului, anghinare, brusture, mesteacăn, nuc, coacăz negru, zmeur. Amestecurile de specii medicinale, cu acțiuni hipotensive și în tonifierea cordului, includ plantele de mai sus, în anumite doze, la care se pot adăuga coada-șoricelului, coada-calului, menta, lavanda, salvia, valeriana, arnica, măceşele, cimbrișorul și sunătoarea, preparate sub formă de infuzii, macerate și lichioruri.