Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Remedii naturiste recomandate în dischinezia biliară
În afecțiunile bilei sunt recomandate speciile de plante medicinale cu proprietăți coleretice (stimulează secrețiile celulei hepatice) și colagoge (stimulează contracția veziculei biliare și evacuarea bilei în intestinul subțire). La acestea se adaugă speciile cu proprietăți antispastice, stomahice și sedative.
Boala constă în dereglarea funcțională a mecanismului de eliminare a bilei, prin modificarea motilității arborelui biliar extrahepatic și a canalului coledoc, care asigură circulaţia bilei de la veziculă spre duoden (prima porțiune a intestinului subțire). Declanșarea bolii se datorează unor tulburări digestive complexe (intestinale, duodenale, pancreatice) și unor procese inflamatorii abdominale (leziuni gastro-duodenale, apendicite cronice, anexite, malformații morfologice, sarcini).
Remedii bine tolerate și cu efecte benefice
Codița-șoricelului - infuzie: la 500 ml apă clocotită se adaugă două linguri flori uscate; se lasă să infuzeze, acoperit, timp de 20 de minute, se strecoară și se bea, călduță, toată cantitatea, în patru-cinci reprize, în cursul unei zile, având efecte antibiotice, analgezice, antispastice și dezinfectante în dischinezia hipertonică.
Turița mare - infuzie: dintr-o linguriță de herba uscată la 250 ml apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară și se bea câte un ceai dimineața și seara, cu efecte în favorizarea eliminării secreției biliare.
- Pir - infuzie: la 200 ml apă clocotită se adaugă o linguriță rizom uscat; se lasă acoperit 15-20 minute, se strecoară și se beau trei-patru căni pe zi. Decoct dintr-o linguriță pulbere din rizom uscat, la 250 ml apă clocotită; se fierbe cinci minute, se strecoară și se beau trei-patru ceaiuri pe zi. Pulbere din rizom uscat - se ia câte un vârf de cuțit (1 gram), înainte de mesele principale.
- Talpa mâței - infuzie: din două linguri cu vârfuri înflorite de plantă uscată, la 250 ml apă clocotită; se lasă vasul, acoperit, timp de 10-15 minute, pentru infuzare, se strecoară și se bea un ceai pe zi.
- Arnica - infuzie: la 200 ml apă clocotită se adaugă o linguriță de flori uscate; se lasă acoperit pentru infuzare 10 minute, se strecoară și se bea prin înghițituri rare.
- Lemnul Domnului - infuzie: la 200 ml apă clocotită se adaugă o linguriță frunze și ramuri tinere; se lasă vasul acoperit 10-15 minute, se strecoară și se beau două căni pe zi.
- Vinarița - decoct: două lingurițe de herba uscată la 250 ml apă rece; se fierbe 5-10 minute, se lasă să infuzeze 10 minute, se strecoară și se bea un ceai cald pe zi.
- Gălbenele - infuzie: la 300 ml apă clocotită se adaugă două lingurițe flori uscate; se lasă să infuzeze acoperit 15-20 minute, se strecoară și se bea, fracționat, pe stomacul gol, înainte de mesele principale, având efecte coleretice și colagoge, în dischinezia hipotonă și atonă și în mărirea secreției de bilă.
- Țintaură - infuzie: la 250 ml apă clocotită se adaugă o linguriță pulbere de plantă uscată; se lasă să infuzeze acoperit 15-20 de minute, se strecoară și se bea câte un sfert de cană, cu 30 de minute înainte de fiecare masă, având efecte în mărirea contracției veziculei și în scăderea febrei. Tinctură - 20 g pulbere din plantă uscată, la 100 ml alcool 70 de grade; se lasă la macerat 7-8 zile, se strecoară și se iau câte 30-40 picături într-un pahar cu apă îndulcită, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Vin tonic - 60 g plantă mărunțită la un litru de vin roșu; se lasă la macerat opt zile, cu agitare zilnică pentru uniformizare. Se strecoară și se bea câte un păhărel (100 ml) înainte de mesele principale. Sirop - infuzie obținută din două linguri de plantă uscată la 300 ml apă clocotită; se strecoară și se adaugă 500 g zahăr. Se fierbe până se obține o consistență siropoasă. Se administrează la copii câte un păhărel (50 ml), înainte de mesele principale, iar la adulți câte 100 ml.
În dischinezia biliară se recomandă o alimentaţie dietetică, repartizată în patru-cinci mese mici pe zi, complete cantitativ și calitativ, cu alimente ce au acțiune coleretică și colecistochinetică, cu stimularea contracției veziculei. Se vor respecta orele de muncă, odihnă și masă, păstrând permanent un climat liniștit, fără tensiuni nervoase. După mese, bolnavul trebuie să se odihnească la pat 30-60 de minute. Zilnic se va face un duș cald la mijloc și de trei ori pe săptămână câte o baie generală caldă. În cursul zilei sunt recomandate plimbări în aer liber, gimnastică.