Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Reţeta de post: Borş de peşte
Ingrediente:
- un crap de peste un kilogram, ori un somotei, sau un şalău, ori un kilogram de biban sau plătică, un kilogram de peşte mic (obleţi, ghiborţi, roşioară), două cepe;
- un păstârnac;
- două rădăcini de pătrunjel,
- o ţelină;
- doi cartofi;
- o legătură de leuştean,
- una de pătrunjel;
- piper;
- sare;
- 3-4 linguri de hrean ras;
- un litru de borş sau 4 linguri de oţet.
Peştele se curăţă, se spală şi se taie în bucăţi potrivite. Se fierbe întâi peştele mic cu sare şi piper. Când este bine fiert se trece prin sită şi se pune pasta obţinută deoparte. În zeama rămasă se fierb rădăcinile de pătrunjel, păstârnacul, ceapa, ţelina şi cartofii. După ce au fiert se strecoară şi se pasează. În restul de zeamă se fierbe peştele mare. Când este gata se adaugă pasta de peşte şi legumele pasate. Borşul se fierbe separat, după care se toarnă în oală şi se mai lasă 10 minute să fiarbă împreună. Dacă se acreşte cu oţet, acesta se adaugă aproape de final. Înainte de a opri focul se adaugă pătrunjel şi leuştean verde tocat. Se poate drege cu o linguriţă de hrean ras direct în farfurie.