Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Reţeta de post: Imam baialdî

Reţeta de post: Imam baialdî

Un articol de: Corneliu Ciocan - 16 Noiembrie 2011

O mâncare de origine turcească de post, care este, după cum susţinea Radu Anton Roman, maestrul bucătăriei tradiţionale româneşti, "una din bucatele de mare preţ la vreme de post din mănăstirile noastre".

Sunt necesare 4 vinete coapte şi lungi. Ca umplutură se folosesc 2 cepe, un pătrunjel, 2 ardei graşi, 3 căpăţâni de usturoi, 2 morcovi, o ţelină, 3 linguri de varză tocată. Sosul se prepară dintr-un kilogram de roşii, 200 ml de ulei de măsline, piper, sare şi un ardei iute.

Vinetele se spală, se scot din coadă şi se crestează de patru ori, dar nu adânc, să se păstreze vânăta legată de miez. Se opăresc, se presară cu sare şi se pun între funduri de lemn la presat pentru a-şi lăsa zeama amăruie. Se toacă umplutura şi se căleşte în 100 ml de ulei de măsline. Vinetele bine scurse se pun în tavă şi se îndeasă în crestături cu prăjeala de legume, cu usturoi crud, sare şi piper. Roşiile se curăţă de pieliţă şi se dau prin sită. Peste vinetele din tavă se toarnă untdelemnul rămas, bulionul de roşii şi ardeiul tocat mărunt. Se acoperă tava şi se dă la cuptor să se coacă înăbuşit jumătate de oră. Apoi se lasă să scadă pe marginea plitei.

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   Rețete de post