Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Rețeta pentru compensate, direct de la medicul specialist
Guvernul a aprobat joi o hotărâre prin care se elimină veriga intermediară administrativă în ceea ce privește accesul la medicamente compensate și gratuite. Astfel, începând de la 1 martie, persoanele care suferă de afecţiuni oncologice, cardiovasculare şi boli rare vor putea beneficia de medicamente compensate şi gratuite pentru afecţiunile menţionate, în baza prescripţiei medicului specialist, fără a mai fi nevoie şi de aprobarea comisiilor de experţi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sau a Caselor județene de Asigurări de Sănătate. „Prin urmare, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienţilor pentru care tratamentul a fost deja iniţiat continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid şi mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrativă”, se arată într‑un comunicat al Ministerului Sănătății remis presei.
Actul normativ adoptat de Guvern elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul CNAS sau al Caselor județene pentru 106 Denumiri Comerciale Internaţionale (DCI). În prezent, la nivelul CNAS, comisiile de experţi aprobă 70 de DCI‑uri unice pentru afecţiuni oncologice, boli rare (hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc.), afecţiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B şi C, tratamentul infertilităţii, obezitate.
Totodată, la nivelul caselor județene de asigurări de sănătate, comisiile aprobă 36 de DCI‑uri unice pentru afecţiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecţiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creştere la copii, scleroză multiplă, epilepsie.