Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Rețete de post
Iahnie de fasole (10 porții)
Materie primă: 700 g fasole albă; 200 g ceapă; 100 ml ulei; 400 g roșii; 50 g pastă de tomate; 100 g ardei gras; foi de dafin; piper; mărar; pătrunjel; sare. Mod de preparare: După ce se spală fasolea și se lasă în apă rece de seara până a doua zi dimineața, se pune la fiert, timp în care se schimbă apa de două ori; apoi, ceapa se taie mărunt, ardeiul julien, roșiile se taie cuburi, iar verdeața se toacă mărunt; ceapa și ardeiul se înăbușă în ulei, cu adaos de apă; se adaugă pasta de tomate și se lasă să fiarbă 30 de minute; când fasolea este fiartă, se adaugă sosul și se lasă să fiarbă încă 15-20 minute; se adaugă sarea, piperul și foile de dafin. Se servește cu verdeață deasupra și cu salată verde, murături sau varză murată.
Zacuscă cu pește
Materie primă: 6 kg pește (crap, caras); 20 linguri oțet; 20 linguri apă; 750 ml ulei; sare; piper; foi de dafin; 4 kg de ceapă; 2 kg morcovi; 3 kg de gogoșari. Mod de preparare: Peștele, amestecat cu oțet, apă, 750 ml ulei, sare, piper și foi de dafin, se pune într-o oală cu capac și se dă la cuptor pentru 4 ore, la foc potrivit. După ce se răcește compoziția, se dă prin mașina de tocat. Oasele mari se aleg. Separat se toacă cele 4 kg de ceapă, care se vor căli în 750 ml ulei până se înmoaie; se adaugă morcovii rași prin răzătoarea mică și se lasă și ei până se înmoaie; apoi se adaugă gogoșarii copți, dați prin mașina de tocat, peste care se pun 1 l de apă, sare și piper după gust; se acoperă vasul cu capac și se lasă la foc potrivit pentru 2 ore, amestecându-se din când în când în oală. Cele două compoziții se amestecă și se adaugă 400 g de bulion; se introduce cratița la cuptor pentru 3-4 ore, la foc potrivit. Apoi, se pune compoziția finală în borcane și se sterilizează.
Ardei cu pește (10 porții)
Materie primă: 2 kg pește crud (șalău, somn etc.); 200 g orez; 250 g ceapă; 150 ml ulei; 100 g pastă tomate; 100 g pastă de ardei; sare; piper; mărar. Mod de preparare: Ceapa, tocată mărunt, se înăbușă în ulei, cu adaos de apă. Se amestecă ceapa şi orezul (reci), peștele, pasta de tomate, sarea și piperul. Compoziția rezultată se adaugă în ardei, fără a-i umple complet, pentru că orezul se umflă prin fierbere. Deasupra ardeiului se pune o felie de roşie. Se așază ardeii într-o oală sau cratiţă. Printre ardei se pune suc de roşii şi se introduc în cuptor pentru o oră. Se servește la platou sau farfurie, cu sos de roşii.