Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Rețete de post
Iahnie de fasole (10 porții)
Materie primă: 700 g fasole albă; 200 g ceapă; 100 ml ulei; 400 g roșii; 50 g pastă de tomate; 100 g ardei gras; foi de dafin; piper; mărar; pătrunjel; sare. Mod de preparare: După ce se spală fasolea și se lasă în apă rece de seara până a doua zi dimineața, se pune la fiert, timp în care se schimbă apa de două ori; apoi, ceapa se taie mărunt, ardeiul julien, roșiile se taie cuburi, iar verdeața se toacă mărunt; ceapa și ardeiul se înăbușă în ulei, cu adaos de apă; se adaugă pasta de tomate și se lasă să fiarbă 30 de minute; când fasolea este fiartă, se adaugă sosul și se lasă să fiarbă încă 15-20 minute; se adaugă sarea, piperul și foile de dafin. Se servește cu verdeață deasupra și cu salată verde, murături sau varză murată.
Zacuscă cu pește
Materie primă: 6 kg pește (crap, caras); 20 linguri oțet; 20 linguri apă; 750 ml ulei; sare; piper; foi de dafin; 4 kg de ceapă; 2 kg morcovi; 3 kg de gogoșari. Mod de preparare: Peștele, amestecat cu oțet, apă, 750 ml ulei, sare, piper și foi de dafin, se pune într-o oală cu capac și se dă la cuptor pentru 4 ore, la foc potrivit. După ce se răcește compoziția, se dă prin mașina de tocat. Oasele mari se aleg. Separat se toacă cele 4 kg de ceapă, care se vor căli în 750 ml ulei până se înmoaie; se adaugă morcovii rași prin răzătoarea mică și se lasă și ei până se înmoaie; apoi se adaugă gogoșarii copți, dați prin mașina de tocat, peste care se pun 1 l de apă, sare și piper după gust; se acoperă vasul cu capac și se lasă la foc potrivit pentru 2 ore, amestecându-se din când în când în oală. Cele două compoziții se amestecă și se adaugă 400 g de bulion; se introduce cratița la cuptor pentru 3-4 ore, la foc potrivit. Apoi, se pune compoziția finală în borcane și se sterilizează.
Ardei cu pește (10 porții)
Materie primă: 2 kg pește crud (șalău, somn etc.); 200 g orez; 250 g ceapă; 150 ml ulei; 100 g pastă tomate; 100 g pastă de ardei; sare; piper; mărar. Mod de preparare: Ceapa, tocată mărunt, se înăbușă în ulei, cu adaos de apă. Se amestecă ceapa şi orezul (reci), peștele, pasta de tomate, sarea și piperul. Compoziția rezultată se adaugă în ardei, fără a-i umple complet, pentru că orezul se umflă prin fierbere. Deasupra ardeiului se pune o felie de roşie. Se așază ardeii într-o oală sau cratiţă. Printre ardei se pune suc de roşii şi se introduc în cuptor pentru o oră. Se servește la platou sau farfurie, cu sos de roşii.