Postul este un prilej de curățire trupească și sufletească - auzim frecvent aceste cuvinte, dar pe cât sunt de adevărate, pe atât sunt de puţin înțelese în zilele noastre, pe fondul industrializării, care
Reţete naturiste recomandate în pancreatită
Nalba de grădină:
MACERAT: dintr-o lingură de rădăcini uscate şi măcinate la 250 ml de apă clocotită; se mai fierbe încă două minute, se lasă să macereze 4 ore, se strecoară şi se bea câte o cană pe zi, fracţionată în mai multe reprize.
Lichenul de piatră:
INFUZIE: dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită; se fierbe încă 5 minute şi se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Se strecoară şi se beau 3 ceaiuri reci pe zi pentru stimularea secreţiilor pancreatice.
Anason:
INFUZIE: dintr-o linguriţă de fructe pisate peste care se toarnă 300 ml de apă clocotită; se lasă să infuzeze 20 de minute, se strecoară şi se bea întreaga cantitate în trei reprize, înainte de mesele principale, având rol stimulator al funcţiilor pancreatice.
Coada-racului:
INFUZIE: dintr-o lingură de pulbere din plantă uscată peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită; se mai fierbe două minute, se lasă vasul acoperit timp de 15 minute, se strecoară şi se beau două ceaiuri pe zi, după mesele principale.
Amestec de plante:
- rădăcini de arnică (20 g);
- flori de muşeţel (20 g);
- frunze de mentă (20 g);
- rădăcini de păpădie (20 g);
- rădăcini de valeriană (20 g).
DECOCT: dintr-o lingură de amestec, uscat şi mărunţit, la 250 ml de apă rece; se fierbe două minute, se lasă să infuzeze, acoperit, 10 minute, se strecoară şi se beau două ceaiuri pe zi.
Amestec de plante:
- herba de pelin alb (20 g);
- fructe de chimion (20 g);
- frunze de mentă (60 g);
- rădcini de revent (20 g);
- rădăcini de valeriană (40 g).
DECOCT: dintr-o lingură de amestec, uscat şi măcinat, la 250 ml de apă rece; se fierbe două minute, se lasă să infuzeze 10 minute, se strecoară şi se beau două ceaiuri pe zi.
Amestec de plante:
- herba de traista-ciobanului (20 g);
- rădăcini de cicoare (20 g);
- rădăcini de ghinţură (20 g).
DECOCT: dintr-o lingură de amestec, uscat şi măcinat, la 250 ml de apă rece; se fierbe
5 minute, se lasă să infuzeze, acoperit, 10 minute, se strecoară şi se beau două ceaiuri pe zi.