Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Rezistența la antibiotice în infecțiile oculare
Fenomenul de rezistență la antibiotice este în creștere și în domeniul oftalmologic, din cauza folosirii excesive a picăturilor pentru ochi cu antibiotice, dar și din cauza poluării și a schimbărilor climatice. În 90% dintre cazuri, infecțiile oculare sunt provocate de bacterii care nu răspund la tratamentul cu antibiotice. Folosirea antibioticelor fără recomandare medicală este o greșeală gravă, deoarece majoritatea conjunctivitelor sunt de origine virală - cazuri în care antibioticele sunt ineficiente.
Rezistența la antibiotice în infecțiile oculare este însă și prețul plătit pentru rețetele prescrise, uneori în exces, chiar de către medici în scop profilactic înaintea unor intervenții sau postoperator, atrage atenția doctorul Scipione Rossi, directorul secției de oftalmologie din cadrul spitalului San Carlo di Nancy, din Roma, citat de agenția de presă italiană ANSA.
Staphylococcus, Streptococcus și Pseudomonas Aeruginosa sunt printre super-bacteriile cu cele mai mari niveluri de rezistență identificate în domeniul oftalmologic. „Marea majoritate a acestor agenți patogeni afectează infecțiile corneene, care înregistrează cea mai mare rezistență la antibiotic, cu 9 cazuri din 10 insensibile la tratament”, spune la rândul său Vincenzo Sarnicola, membru al Consiliului de Administrație al Societătii Italiene de Științe Oftalmologice (SISO).
Situația este agravată și de schimbările climatice. Din cauza deteriorării stratului de ozon, care protejează Pământul de radiațiile solare nocive, există riscul expunerii excesive a ochilor la radiațiile ultraviolete, iar acest lucru sensibilizează suprafața oculară și o face mai vulnerabilă în fața agenților patogeni externi.
Şi poluarea ne vulnerabilizează ochii în fața infecțiilor, deoarece dioxidul de sulf din aerul poluat provoacă o creștere a acidității filmului lacrimal, făcându-l mai susceptibil la infecții bacteriene, potrivit experților italieni. (I. M.)