Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Ridichea neagră, un stimulent al imunității

Ridichea neagră, un stimulent al imunității

Un articol de: Daniela Troia - 13 Dec, 2019

Cu proprietăți de detoxifiere a ficatului, ridichea neagră stimulează activitatea biliară și, astfel, ajută la eliminarea diferitelor toxine și resturi acumulate în urma digestiei. De aceea, este recomandată persoanelor care suferă de insuficiență hepatică și persoanelor cu afecțiuni hepatice. Dar este la fel de eficientă și pentru ținerea sub control a imunității.

Ridichea neagră este cultivată, astăzi, aproape peste tot în lume și oferă beneficii pentru sănătate. Deși poate fi asemănătoare ca mărime și formă cu ridichile roșie și albă, există diferențe specifice, precum: pielea neagră, aroma puternică, piperată. Miezul ridichii negre este crocant și mai puțin suculent și se păstrează mai mult la temperatura camerei față de alte tipuri de ridichi. 

Utilizarea ridichii negre ca remediu pentru multe boli a existat în practica terapeutică încă din cele mai vechi timpuri. Un proverb popular chinez spune: „Când ridichile sunt de sezon, medicii ar trebui să facă o pauză”. 

Ridichea neagră are doar 16 calorii la 100 de grame. Are un bogat conținut de antioxidanți, vitamine și fibre, dar și proprietăți antivirale, care stimulează imunitatea. Ca sursă de vitamina B9, ridichea neagră contribuie la menținerea corectă a metabolismului organismului, reducând oboseala și reglând sistemul imunitar. Conținutul în potasiu îmbunătățește funcțiile normale ale sistemului nervos și muscular, menținând constant presiunea normală a sângelui. Ridichile negre atenuează tulburările digestive.

Sucul de ridiche neagră contribuie la reducerea tulburărilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer, datorită glucozinolaților și izotiocianatelor pe care le conține. 

Rădăcinile de ridichi negre, proaspete, reprezintă o sursă medie de vitamina C (15 mg la 100 g), care este un puternic antioxidant solubil în apă, necesar organismului pentru sinteza colagenului și care stimulează imunitatea și ajută la eliminarea radicalilor liberi. 

În medicina tradițională, sucul extras din ridichile negre este utilizat pentru tratarea afecțiunilor biliare și vindecarea afecțiunilor respiratorii, reumatismului și ­artritei. Mai mult, ridichile negre conțin vitamine complexe B, cum ar fi vitamina B6, riboflavină, tiamină și minerale, cum ar fi fier, magneziu, cupru și calciu. Făcând parte din familia legumelor crucifere, ridichea neagră poartă alți fitonutrienți, care sunt agenți de detoxifiere și ajută la reducerea ­riscului de cancer mamar sau endometrial. Ridichile negre sunt ­disponibile mai ales în lunile de ­iarnă. Pentru consum, trebuie să alegeți tuberculii negri, fără pete. Evitați-le pe cele foarte mari, cu miez dur și textură cu lemn. De asemenea, evitați tuberculii cu ­fisuri sau tăieturi de suprafață. Pentru depozitare pe o durată mai mare de timp, puneți-le la frigider; se păstrează timp de câteva săptămâni nespălate, fără frunze, într-o pungă de plastic perforată.

Citeşte mai multe despre:   fitoterapie