Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Riscul de diabet zaharat evaluat în farmacii
Cei care doresc să-și evalueze riscul de diabet zaharat de tip 2 pot face acest lucru în farmacii, în cadrul unui proiect-pilot pentru prevenția și depistarea precoce a acestei afecțiuni demarat luna aceasta. Inițiativa se adresează persoanelor de peste 18 ani interesate să afle dacă riscă să facă diabet zaharat în următorii 10 ani și aparține Colegiului Farmaciștilor din România, Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România și Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, în colaborare cu Forumul Român de Diabet.
Evaluarea se face pe baza unui chestionar pe care cei interesați trebuie să-l completeze în farmaciile înscrise voluntar în proiect. În plus, farmaciștii le vor oferi persoanelor evaluate informații despre factorii de risc implicați în apariția diabetului zaharat, simptomele specifice, ce înseamnă riscul de diabet zaharat, precum și despre măsurile de prevenție recomandate și ce înseamnă un stil de viață sănătos.
Lista farmaciilor participante la proiectul-pilot poate fi accesată pe paginile web: serviciifarmaceutice.ro; adrfr.ro și forumdiabet.ro, unde vor fi disponibile și materialele informative despre proiect. Pentru informarea persoanelor interesate, farmaciile implicate în program vor afișa un anunț în incinta unității.
Prevenția și depistarea precoce a diabetului zaharat de tip 2 sunt importante, având în vedere frecvența factorilor de risc - obezitatea și problemele cu greutatea, stilul de viață de multe ori nesănătos, consumul de alcool, fumatul și sedentarismul -, dar și consecințele grave ale acestei boli - accident vascular cerebral, infarct, orbire, insuficiență renală, amputarea membrelor. (I.M.)