Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Riscurile automedicației, explicate de un specialist
Obișnuiți să luați medicamente fără recomandare din partea unui medic? Chiar dacă unele pot fi procurate din farmacie fără rețetă, atunci când sunt luate „după ureche” se pot dovedi ineficiente sau, mai rău, pot agrava problemele de sănătate. Cunoscutul medic Tudor Ciuhodaru, specializat în medicina de urgență, a explicat într-un interviu pentru publicația DCmedical care sunt riscurile la care ne expunem când luăm medicamente fără recomandare de specialitate.
În primul rând, trebuie să avem în vedere că există simptome care pot fi cauzate de afecțiuni diferite. Administrarea unui medicament nepotrivit nu rezolvă problema, ba chiar poate să o agraveze. În cazul în care luați mai multe medicamente fără recomandare de specialitate, există riscul ca ele să interacționeze și să producă efecte secundare nedorite sau să devină ineficiente. În plus, dozarea incorectă poate fi extrem de periculoasă, deoarece se poate ajunge la intoxicații medicamentoase grave. Astfel de cazuri reprezintă un segment important în rândul pacienților care apelează la serviciile de urgență, atrage atenția dr. Tudor Ciuhodaru.
Indiferent despre ce medicament vorbim, dacă este administrat fără a identifica în prealabil cauza reală, el riscă să „mascheze” problema, întârziind diagnosticarea și tratamentul corect, iar în cazul persoanelor cu alergii la anumite substanțe prezente în medicamente, administrarea acestora poate provoca reacții alergice grave. În funcție de medicament, de doza folosită și de sensibilitatea fiecărui pacient, în cazurile cele mai grave se poate ajunge la dificultăți de respirație, variații periculoase ale tensiunii arteriale sau chiar comă. (I. N.)