Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Rolul pădurilor de conifere în menţinerea sănătăţii
Ne considerăm datori să deschidem porţile farmaciei pădurii şi să oferim celor suferinzi uleiurile eterice de răşinoase, siropurile din muguri de brad şi pin, ceaiurile preparate sub formă de infuzii, tincturile, extractele, balsamurile, unguentele, nutrienţii şi multe alte preparate de mare ajutor pentru toată gama de afecţiuni, de la cele pulmonare până la cancer, boli neurologice, digestive şi dermatologice.
În medicina populară românească, primele încercări de a folosi produsele pădurilor în tratarea bolilor au avut loc în secolul al XVI-lea, cu vestitele uleiuri esenţiale carpatine, obţinute din cetină de pin, brad sau molid şi utilizate în boli de ficat, stomac şi rinichi.
Este de necontestat faptul că plimbările făcute în pădurile de conifere, în zilele senine de primăvară sau de vară, permit inhalarea aerosolilor, emanaţi de complexul de uleiuri eterice din frunze, cu efecte multiple asupra aparatului respirator, tonifierea şi revigorarea organismului.
Aerosolii pot fi văzuţi ca un abur eteric deasupra pădurilor de răşinoase. Sunt alcătuiţi din uleiurile eterice degajate din frunzele şi cetină, pe care condensează pelicule fine de apă.
Cunoaşterea compoziţiei uleiurilor eterice, degajate din pădurile de conifere, permite să înţelegem efectele benefice ale terapiilor din ambianţa codrilor montani.
Uleiul eteric de brad este un lichid incolor sau uşor gălbui, cu un miros plăcut şi balsamic. Uleiul eteric de pin are un miros plăcut, balsamic, uşor dulceag şi lemnos.
Răspândirea în atmosferă a aerosolilor ajută la vindecarea multor afecţiuni pulmonare (astm bronşic, bronşită, tuse, gripă, guturai, laringită, traheită, sinuzită, pneumonie, tuberculoză), a unor afecţiuni ale sistemului nervos (nevroze cardiace, dureri de cap, oboseală, alergii), afecţiuni cardiovasculare, nevralgii, boli endocrine, întărirea oaselor, ameliorarea durerilor reumatice şi musculare, protejarea sistemului imunitar precum şi debilitatea persoanelor şi a copiilor anemici.
Aerul din pădurile de conifere este încărcat cu ioni negativi, acei „catalizatori ai sănătăţii”, cu rol benefic pentru suferinzii de afecţiuni respiratorii şi cu efecte verificate în activarea sistemului imunitar, în intensificarea circulaţiei sanguine şi a proceselor de regenerare.
În preajma cascadelor făcute de pâraiele de munte, concentraţia mare de ioni negativi dă vizitatorilor bună dispoziţie, vioiciune, atenţie sporită şi capacitate creativă. Totodată se constată efecte deosebite în prevenirea şi combaterea unor afecţiuni cardiovasculare şi nervoase, asigurând o viaţă calmă, un somn odihnitor, fără emoţii şi anxietate.
Dispersia sub formă de aerosoli a uleiurilor eterice de conifere prezintă efecte antiseptice şi bactericide, distrugând fungii, virusurile şi bacteriile din speciile Escherichia coli şi Staphylococcus aureus. Prin aceste proprietăţi, pădurea devine un excelent filtru antiseptic, emanând fitoncide care distrug germenii patogeni din aparatul respirator, din afecţiunile dermatologice, inclusiv bacilul Koch, care acţionează ca agent cauzal al tuberculozei.
Astfel se explică faptul că persoanele sensibile şi bolnăvicioase, cazate în atmosfera unei păduri montane, îşi revin mai repede din orice boală, în urma inhalării aerosolilor.
În condiţiile unei vieţi stresante, ansamblul coloristic al naturii montane, desfăşurat ca episoadele unui film pe parcursul anului, are o influenţă extraordinară asupra stării de sănătate generală, fizică, emoţională şi mentală, asupra echilibrului psihofiziologic şi asupra performanţelor muncii fizice şi intelectuale. Atât pentru persoanele sănătoase, cât şi pentru bolnavii neuropsihici, cadrul natural de munte le oferă o stare de deconectare nervoasă, relaxare, confort psihic şi manifestări pozitive.
Paleta coloristică a pădurilor de munte influenţează tonusul general, starea interioară de confort şi gradul de echilibru psihic, capabil să asigure un potenţial ridicat al muncii fizice şi intelectuale. Ambianţa cromatică şi aportul energetic al luminii solare din zonele montane sunt factori importanţi, care stimulează inteligenţa, memoria şi imaginaţia.
Tot în zonele montane putem beneficia de acţiunile curative ale radiaţiilor de lumină. Din zorii zilei, după răsăritul soarelui, ne învăluie plăcut radiaţiile cu lungimi de undă mari (roşii, orange şi galbene), care se intensifică pe parcursul dimineţii, până după amiază. Aceste radiaţii calde vor imprima o stare de voioşie, optimism, înviorare şi dinamism în fluxul de idei creatoare şi de activitate fizică, cu un tonus muscular crescut.
Înainte de amiază, îmbunătăţesc starea de sănătate a plămânilor şi stimulează digestia prin activarea ficatului şi a vezicii biliare. De aceea, este indicat ca bolnavii de TBC şi anemicii să-şi petreacă câteva ore la soare (dimineaţa între orele 9.00-11.00 şi după-amiaza între orele 17.00-19.00).
În tot cursul zilei beneficiem de culoarea dominantă a pădurilor de răşinoase care este verdele, supranumit culoarea sănătăţii.
În primăvară ne încântă verdele crud al mugurilor de conifere, o culoare care dinamizează procesele fiziologice din organism, induce o stare de expansiune, de întinerire, de prospeţime, de imaginaţie activă, de armonie şi de bună dispoziţie. Verdele profund al acelor de conifere din cursul verii este un balsam care calmează stările de iritare psihică, stres, nevralgii, dureri de cap, insomnii. Nu întâmplătoare sunt recomandările medicale privind efectuarea concediilor în staţiunile montane, situate în păduri de conifere, acolo unde cadrul natural este dominat de culoarea verde, cu putere de revigorare, relaxare şi cu efecte vindecătoare în cancere, boli de plămâni, gripă, nevroze, anxietate, surmenaj, oboseală nervoasă, migrene, ulcere şi tulburări cardiace, cu scăderea tensiunii arteriale. O plimbare într-un parc de conifere stimulează activitatea intelectuală, dar şi secreţiile gastrice, mărind pofta de mâncare la persoanele anemice.
Radiaţiile indigo din lumina crepusculară au proprietăţi sedative, antialergice şi anestezice, cu efecte în îndepărtarea obsesiilor, combaterea migrenelor şi a afecţiunilor bronhopulmonare, în purificarea sistemului circulator.
Radiaţiile violete favorizează vindecarea nevrozelor, a tulburărilor mintale şi a epilepsiei.