Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Rolul portocalelor în alimentaţie şi în îngrijirea pielii

Rolul portocalelor în alimentaţie şi în îngrijirea pielii

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 13 Septembrie 2011

Aşa cum promiteam în articolul de săptămâna trecută, în rubrica de astăzi vă vom prezenta câteva dintre beneficiile pe care le are consumul de portocale asupra sănătăţii organismului, cât şi importanţa utilizării acestor fructe în cosmetică.

Portocalele se folosesc atât proaspete, cât şi sub formă de diferite preparate. Consumul lor este indicat graţie proprietăţilor vitaminizante, mineralizante şi nutritive.

Sucul de portocale este o foarte bună băutură răcoritoare şi nutritivă, recomandată în gripă, iritaţii digestive şi renale, dizenterie, nefrite, menţinerea supleţii vaselor sanguine şi ca tonic stimulator la copii, convalescenţi, bătrâni şi femei însărcinate. Previne îmbătrânirea, regenerează tegumentele, previne ridurile şi întreţine pielea şi mucoasele. Sucul de portocale este util în tratarea dermatozelor, în eczeme şi alte afecţiuni ale pielii. Sucul se va consuma doar proaspăt, câte două-trei pahare pe zi, înainte de mese. Sugarilor hrăniţi artificial li se pot administra câte una-trei linguriţe zilnic.

În tratarea gripei şi a răcelii se recomandă un suc de portocale, la care se adaugă două bucăţi de zahăr, un pahar de rom şi apă clocotită, iar băutura rezultată se consumă înainte de culcare.

În tratarea obezităţii se fierb, timp de 10 minute, o portocală şi trei lămâi tăiate felii în 500 ml de apă. Se adaugă două linguri de miere şi se mai fierbe amestecul încă cinci minute. Se filtrează conţinutul şi se beau câte trei pahare pe zi.

Siropul de portocale are proprietăţi de excitare a secreţiilor gastrice, fiind indicat în hiposecreţia gastrică. Se utilizează direct sau diluat cu apă sau ceai.

Vinul aperitiv din cojile de portocale se prepară prin macerarea a 100 g de coji într-un litru de vin alb, timp de 10-14 zile şi se serveşte câte un pahar înainte de mese.

Portocalele au o serie întreagă de proprietăţi astringente, tonice, revigorante, vitaminizante şi rehidratante, fiind adesea utilizate în diferite reţete de preparate pentru îngrijirea pielii şi a tenului.

Feliile proaspete de portocală se aplică pe ten timp de 15-20 de minute, având efecte de tonifiere a tenului, relaxarea muşchilor şi întârzierea apariţiei ridurilor.

Decoctul din coji (35-40 g la un litru de apă) se fierbe 5-10 minute şi se foloseşte pentru masarea pielii gâtului şi a decolteului şi în reducerea acidităţii tegumentelor.

Masca din suc de portocale, la care se adaugă o linguriţă de lanolină, se topeşte în baia de apă şi se aplică pe tenurile uscate şi deshidratate.

O mască foarte eficientă se poate realiza din două linguri de suc de portocale, o lingură de smântână şi miezul de la o banană. Se omogenizează compoziţia şi se aplică pe tenul obosit, având efecte revigorante.

De asemenea, pentru tratarea tenurilor grase şi seboreice se poate realiza o mască din două linguri de suc de portocale sau lămâie, un albuş de ou, o lingură de glicerină şi o linguriţă caolin.