Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Rolul vitaminelor în buna funcţionare a organismului
Vitamina A joacă un rol important în menţinerea unei vederi bune, în creşterea oaselor, reproducerea şi diviziunea celulară. Este un antioxidant care ajută sistemul imunitar în lupta cu diferite boli şi infecţii, prin accelerarea creării celulelor albe ale sângelui care distrug viruşii şi bacteriile dăunătoare organismului. Are rol în repararea ţesuturilor şi în creşterea oaselor şi ajută corpul să folosească proteinele eficient.
În afară de vitamina A pe care o luăm în stare pură din alimente, corpul nostru mai obţine vitamina A şi din beta-caroten, care poate fi găsit în legume cu frunză verde şi fructe. Este important să nu luăm mai mult decât doza zilnică recomandată de vitamina A, pentru că pot apărea în acest caz fracturi de oase.
Vitamina A este conţinută în carnea de vacă, de viţel sau în ficatul de găină, în lapte, unt, brânză şi ouă. Fructele de culoare deschisă, cum ar fi piersicile, nectarinele, pepenele galben sunt şi ele surse de vitamina A.
Vitamina C, cunoscută şi sub denumirea de acid ascorbic, este necesară în procesul prin care celulele formează ţesuturile. Această vitamină este extrem de importantă în refacerea tendoanelor care au suferit diferite răniri, a ligamentelor şi a discurilor vertebrale. Vitamina C este indispensabilă pentru menţinerea oaselor şi a ţesuturilor sănătoase şi puternice, contribuind la producerea hemoglobinei şi a celulelor roşii din măduva oaselor. Poate fi găsită în fructe (căpşuni, kiwi, citrice), în roşii, broccoli, spanac, ardei, cartofi dulci sau cei albi.
Vitamina D îmbunătăţeşte absorbţia calciului, care este important pentru dezvoltarea unor oase sănătoase şi puternice şi în prevenirea osteoporozei.
Vitamina D este prezentă în mod natural în gălbenuşul de ou şi în uleiul de peşte. În afară de alimente, vitamina D mai poate fi obţinută şi prin expunerea la soare. Corpul uman nu poate produce singur vitamina D. Soarele ajută organismul uman în acest sens, creând o reacţie prin care se produce vitamina D3, care este apoi transformată în ficat şi rinichi în substanţe biologice active necesare metabolismului.
Vitamina K ajută oasele să folosească corect calciul, combinaţia dintre această vitamină şi calciu ajutând oasele să rămână sănătoase. Vitamina K este necesară în sinteza a câteva proteine care mediază atât procesul de coagulare, cât şi cel de anticoagulare. Lipsa vitaminei K din organism este manifestată printr-o sângerare excesivă. Această vitamină se poate găsi în ficat, carne de porc, în legumele cu frunză verde, precum şi în produsele lactate.