Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
România alocă bugete reduse sănătăţii orale
Stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Societatea Internaţională a Stomatologilor încă din anul 1984, ziua de 9 februarie este dedicată stomatologilor din întreaga lume și marcată în ziua comemorării Sfintei Apollonia, considerată protectoarea celor care suferă de durere de dinți și a medicilor care tratează astfel de afecțiuni.
Conform datelor OMS, bolile cavității orale afectează aproape 3,5 miliarde de persoane, iar multe dintre aceste afecțiuni ar putea fi evitate prin programe de prevenţie, diagnostic şi tratament. În România, potrivit ultimului raport al Institutului Național de Statistică din 2019, există la nivel naţional circa 17.000 de medici stomatologi. Cel mai mare deficit de medici de specialitate se înregistrează în mediul rural, acolo unde își desfășoară activitatea doar 12,4% din totalul stomatologilor români.
Raportul „Platforma Europeană pentru o Sănătate Orală mai Bună” arată că România se află pe ultimele locuri din Europa în ceea ce privește bugetul alocat sănătăţii orale, lucru care se reflectă și în starea de sănătate a populației. Astfel, la nivelul anului 2018, România se situa pe locul 4 în Europa în ceea ce priveşte ratele de incidenţă şi mortalitate prin cancere ale buzelor şi cavităţii bucale, după Letonia, Ungaria şi Slovacia.