Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
România, un nedorit loc unu la mortalitate infantilă în UE
Conform datelor celui mai recent raport realizat de UNICEF, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Banca Mondială şi Naţiunile Unite, România ocupă un nefericit loc unu în Uniunea Europeană (UE) la capitolul mortalitate infantilă în rândul copiilor cu vârste sub 5 ani. Astfel, în România, în 2012, la fiecare 1.000 de copii sub 5 ani s-au înregistrat 12 decese.
În acest top, ţara noastră este urmată de Letonia, cu nouă decese la 1.000 de copii, Slovacia, cu opt decese la 1.000 de copii şi Malta, cu şapte decese la 1.000 de copii. Ungaria, Regatul Unit al Marii Britanii, Polonia, Spania, Lituania şi Croaţia ocupă locul al cincilea, cu cinci decese la 1.000.
De altfel, mortalitatea infantilă reprezintă o prioritate pentru experţii din sănătate publică la nivel mondial. Statisticile OMS arată că numai anul trecut s-au înregistrat 6,6 milioane de decese în rândul copiilor sub 5 ani, la nivel global.
Specialiştii spun că vaccinarea este o modalitate eficientă de a reduce mortalitatea infantilă, cu atât mai mult cu cât această metodă nu implică costuri foarte mari din partea autorităţilor.
Anual, la nivel mondial, peste 3 milioane de copii sub vârsta de 5 ani mor din cauza nevaccinării. Datele mai arată că bolile pneumococice, care pot fi prevenite prin vaccinare, reprezintă principala cauză de mortalitate la copiii cu vârste sub 15 ani. Bolile pneumococice nu afectează, însă, doar copiii, ci şi adulţii. Peste 1,6 milioane de persoane mor din cauza acestor afecţiuni, dintre care aproape un milion sunt copii cu vârste sub 5 ani.