Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
România va avea o „hartă” a serviciilor de sănătate
Potrivit declarațiilor făcute de reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) și ai Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), până la sfârșitul anului se dorește cartografierea serviciilor de sănătate pe întreg cuprinsul țării, astfel încât să existe o imagine clară, centralizată, în vederea eficientizării repartizării resurselor materiale și financiare
Până la sfârșitul anului 2016, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, și-au propus să realizeze o cartografiere integrală a serviciilor de sănătate, la nivel național. „Se lucrează deja la o cartografiere a serviciilor medicale şi sperăm ca spre sfârşitul anului să avem o imagine pe regiuni, cât mai clară, asupra necesarului de servicii medicale, necesarului de resurse umane şi financiare în domeniu”, a declarat Radu Ţibichi, președintele CNAS.
Noua hartă ar eficientiza, spun reprezentanții principalelor instituții din Sănătate, modul de utilizare a resurselor, la nivel național, venind astfel în sprijinul asiguraților. Măsura este complementară sistemului de informatizare în sănătate, gândită în aceeași idee de a eficientiza banul public și de a reduce fraudele din sistem.
„Informatizarea duce la eficienţă, control, este o piesă de bază în ceea ce urmează să construim. (...) Dorim să introducem aplicaţii noi privind biletele de trimitere electronice, concediile medicale electronice, registre de medicamente. Această noţiune va fi introdusă în legislaţia medicamentului, în perioada imediat următoare”, a explicat şeful CNAS, Radu Țibichi.
Acesta a mai precizat că până la sfârșitul lunii septembrie, CNAS va încerca să deschidă negocieri pentru medicamentele necesare bolnavilor de hepatită C, pentru cei cu afecţiuni oncologice şi pentru cei care sunt diagnosticați cu diabet. „Din 5.000 de pacienţi care au făcut obiectul primului contract cu interferon free, peste 99% au avut rezultate bune. Chiar în această lună vom încerca să deschidem noi negocieri pentru medicamente, pentru a trata bolnavii de hepatită, precum şi pe cei cu afecţiuni oncologice, diabet. Până la sfârşitul anului sperăm să încheiem aceste negocieri şi să avem încheiate contracte cost-volum, iar pacienţii să aibă posibilitatea să se trateze cu cele mai noi medicamente”, a susţinut Radu Ţibichi.
Conform datelor din sistemul informatic SIUI, în perioada 1 septembrie 2015 - 31 august 2016 s-au validat peste 110 milioane de servicii la nivelul medicinei primare, peste 23 milioane de servicii de medicină clinică de specialitate în ambulatoriu, aproape 41 milioane de servicii paraclinice în ambulatoriu, peste 48 milioane de reţete compensate şi peste 3,7 milioane de servicii spitaliceşti, se arată într-un comunicat al CNAS.