Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Roşie cu proprietăţi de prevenire a cancerului de prostată
Cercetătorii italieni de la Institutul Biomolecular din cadrul Centrului Naţional de Cercetare din Napoli au creat o roşie cu caracteristici nutriţionale care ajută la prevenirea declanşării cancerului la prostată. „Această roşie are caracteristici nutriţionale care sunt ideale pentru prevenirea acestei boli, având o activitate antioxidantă superioară tuturor hibrizilor de tomate de pe piaţă, atât în stare proaspătă, cât şi congelată. Are şi un conţinut mai mare de caroten, licopen şi vitamina C, cu proprietăţi anticancer, decât cel din tomatele portocalii, şi aceleaşi proprietăţi antiinflamatorii ca ale tomatei San Marzano“, a declarat Mauro Dimitri, directorul World Foundation of Urology (WFU). Datorită acestor proprietăţi, „super-roşia“ italiană reprezintă nu doar un aliment ideal pentru prevenirea cancerului de prostată, ci şi pentru reducerea riscului de declanşare a mai multor tipuri de maladii, în care stresul oxidativ şi radicalii liberi joacă un rol important. Printre aceste boli se numără maladiile vasculare, artrita, maladia Parkinson, osteoporoza, dar şi cancerul pulmonar şi cancerul stomacal. Super-roşia italiană nu a necesitat manipulări genetice, ci o încrucişare simplă între două soiuri deja existente: San Marzano, renumită pentru gustul dulce şi proprietăţile ei inflamatorii, şi Black Tomato, ale cărei fructe au o nuanţă închisă de mov şi sunt bogate în antioxidanţi. Numele super-roşiei italiene este Maxantia şi, deşi se aşteaptă obţinerea certificatului de înregistrare, cercetătorii italieni au început deja să o cultive în regiunea Campania.