Peste trei sferturi din cazurile de infecții recurente de tract urinar (ITU) sunt cauzate de bacteria Escherichia coli, care are o capacitate deosebită de a adera la pereții tractului urinar, ceea ce le face dificil
Rujeola, boala care se răspândește din nou printre copii
Cele aproape 2.000 de cazuri de rujeolă înregistrate în total în 29 dintre județele țării au determinat autoritățile sanitare să declare epidemie la nivel național, rujeola fiind o boală extrem de contagioasă, specifică vârstei copilăriei, dar care nu-i ocolește nici pe adulți. În cel puțin 30% dintre cazuri această boală are complicații, dintre care unele foarte grave și chiar cu risc de deces, atrag atenţia medicii pediatri.
Denumită și pojar în termeni populari, rujeola fusese eradicată prin vaccinare, dar acum a reapărut ca efect al scăderii numărului de copii vaccinați. Singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea cu serul trivalent ROR, care imunizează organismul simultan împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Este un vaccin care și-a demonstrat eficiența în cei peste 50 de ani de când a fost autorizat pentru uz uman și are foarte puține efecte secundare, ușoare, precum febră, înroșire și umflare la locul administrării.
Pentru protecția maximă este nevoie de două doze de vaccin. În țările europene, prima doză se administrează la copiii cu vârste între 10 și 18 luni. A doua doză se poate administra după cel puțin o lună de la prima doză, conform calendarului național de vaccinare.
Rujeola se vindecă în cele mai multe cazuri urmând doar un tratament de susținere, prin hidratare și administrarea de medicamente împotriva febrei.
Cu toate acestea, ea nu trebuie neglijată, având în vedere complicațiile care pot să apară - de la cele respiratorii, oculare sau la nivelul urechii până la complicaţii severe, chiar encefalită sau bronhopneumonie, care pot fi fatale în cazul copiilor, susţin medicii pediatri. Pneumonia este cea mai frecventă cauză de deces în rândul pacienţilor cu rujeolă. Rata mortalității în cazul rujeolei este de 1-3 persoane la 1.000 de cazuri, cel mai mare risc fiind la copiii cu vârsta sub 5 ani și la persoanele cu imunitate scăzută.
La circa un caz din 1.000 apare inflamația țesutului cerebral (encefalită), o afecțiune care duce la handicap neurologic permanent în aproximativ unul din patru cazuri. O complicație foarte rară, dar pentru care nu există nici un fel de soluție terapeutică și care duce întotdeauna la deces este panencefalita sclerozantă subacută (PESS), care se poate declanșa în jurul vârstei de 10-14 ani la copiii care au trecut prin rujeolă - nu la toţi, dar riscul acesta nu poate fi neglijat. Această situaţie poate să apară din cauza faptului că virusul rujeolic persistă la nivelul creierului și se poate activa chiar și după mai mulți ani de la infectare, declara recent, pentru News.ro, dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş”.
Părinților cu anumite rezerve în privinţa vaccinării copiilor împotriva rujeolei, medicii le recomandă să pună în balanță riscurile legate de complicațiile rujeolei şi teama de potențialele reacții adverse la vaccin, care s-a demonstrat că sunt minore și fără nici un fel de impact asupra sănătății.
Simptomele inițiale ale rujeolei pot fi confundate ușor cu cele ale unei răceli banale, rinoree, tuse și febră ușoară. Ochii se înroșesc și devin sensibili la lumină, iar între ziua a 3-a și ziua a 7-a de la contagiune, febra poate ajunge până la 41⁰C. Abia după această fază apare o erupție roșie pe piele, care durează între 4 și 7 zile și care apare mai întâi pe față, iar apoi se extinde pe tot corpul. În unele cazuri pot să apară și mici puncte albe pe gingii și în interiorul obrajilor. (I. N.)