Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Ruptura de menisc. Când este nevoie de intervenție
Ruptura de menisc este o afecțiune care poate fi tolerată, însă dacă amânăm tratarea ei apar probleme pentru întreaga articulație a genunchiului.
Meniscul este de fapt un cartilaj care acționează ca un amortizor și ca un stabilizator în articulația genunchiului. Ruptura de menisc se poate produce din cauza unei mișcări bruște și forțate a genunchiului sau odată cu înaintarea în vârstă, când meniscul poate deveni mai fragil și mai predispus la rupere, explică specialiştii. În funcție de particularitățile fiecărui caz, medicul poate recomanda tratament medicamentos, cu antiinflamatoare și analgezice, urmat de fizio/kinetoterapie sau tratament chirurgical.
Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie, a explicat, în publicația online cu profil medical DCmedical, de ce este importantă intervenția cât mai rapidă în cazul unei rupturi de menisc. El a atras atenţia asupra faptului că, într-un fel, prin amânarea intervenției pot să apară alte leziuni, ale altor structuri din interiorul articulației genunchiului, care inițial sunt sănătoase. Ruptura de menisc înseamnă, de fapt, desprinderea unei bucăți din structura meniscului, iar acest fragment poate avea un efect abraziv asupra cartilajului, de uzură progresivă, dacă pacientul amână prea mult tratamentul. De aceea trebuie intervenit repede, dar repede poate să fie și de ordinul săptămânilor, a precizat doctorul Dragomir. (I. N.)