Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
S-au reluat operațiile la Spitalul „Marius Nasta”
Secția de chirurgie toracică a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București și-a reluat activitatea luni, 11 martie, marți având deja loc şase intervenţii chirurgicale. Pentru prevenirea infectării căilor respiratorii cu diferiți germeni, preoperator, pacienții vor fi consultați și stomatologic. În perioada următoare sunt prevăzute noi investiții pentru modernizarea spitalului.
Blocul operator şi secţia ATI de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” au fost redeschise, potrivit unei informări a managerului unităţii medicale, Beatrice Mahler, citată de Agerpres.
Inspectorii sanitari au decis în luna februarie sistarea activităţii blocului operator şi a secţiei ATI (postoperator) din cadrul Institutului Naţional de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în urma decesului mai multor persoane infectate cu acinetobacter.
Măsura a fost luată după ce rezultatele probelor prelevate în cadrul autocontrolului din data de 12 februarie au fost neconforme, la fel ca şi cele ale probelor recoltate în data de 13 februarie de către reprezentanţii DSPMB din unitatea respectivă.
Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, spune că activitatea unităţii medicale se desfăşoară într-o clădire veche, care necesită investiţii importante pentru a funcţiona „în totală conformitate cu legislaţia în vigoare”.
„Extrem de importantă este respectarea circuitelor existente, a circuitelor funcţionale, care, trebuie să menţionez, se desfăşoară într-o clădire veche şi necesită investiţii importante în infrastructură pentru a funcţiona în totală conformitate cu legislaţia în vigoare. Până atunci, împreună cu inspectorii DSP şi Compartimentul de epidemiologie şi cu medicii-şefi de secţie am stabilit procedurile şi etapele necesare pentru ca pacienţii Institutului «Marius Nasta» să fie în siguranţă atunci când ajung în Institutul «Marius Nasta», să beneficieze de un act medical efectuat corect şi în siguranţă pentru ei şi cu foarte multă responsabilitate”, a declarat Beatrice Mahler, marţi, într-o conferinţă de presă, după ce, cu o zi în urmă, blocul operator şi secţia ATI ale institutului au fost redeschise.
Potrivit reprezentantului unităţii medicale, este necesară extinderea Secţiei de terapie intensivă şi a blocului operator.
„Există nevoia de extindere a clădirilor, mai ales a secţiei de terapie intensivă şi a blocului operator. Este un proiect pe care Institutul «Marius Nasta» îl are deja pregătit, pentru că de săptămâna trecută instanţa s-a pronunţat cu privire la intabularea terenului din şoseaua Viilor 90 şi, cu siguranţă, în scurt timp vom avea finalizate documentele pentru intabulare. Vom putea trece la etapa următoare de aplicare a proiectului existent în vederea finanţării de către Ministerul Sănătăţii. (...) Intabularea nu este finalizată. Am primit hotărârea instanţei şi urmează etapa de finalizare a intabulării”, a susţinut Mahler.
Aceasta a mai declarat că o procedură care este şi va fi aplicată la „Marius Nasta” prevede consultul stomatologic preoperator, astfel încât pacientul să aibă o igienă riguroasă atunci când este intubat, pentru a nu fi introduşi în căile respiratorii diverşi germeni.
„În această perioadă, internările de zi au fost posibile, iar pregătirea pacienţilor pentru intervenţii chirurgicale se face după o evaluare pneumologică, consultul cardiologic, consultul anestezic şi o procedură pe care am modificat-o şi care va fi şi este aplicată în Institutul «Marius Nasta» - consultul stomatologic preoperator, pentru că este destul de important ca pacientul nu doar să aibă o igienă riguroasă a corpului în momentul în care intră într-o sală care ne dorim să fie sterilă şi este sterilă şi curată în acest moment, şi ne dorim să aibă o cavitate bucală curată, igienizată, pentru că este locul prin care se pot introduce în căile respiratorii, în momentul intubării, diverşi germeni”, a arătat Beatrice Mahler.