Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Salatele de păpădie, un rezervor de vitamine
Datorită calităților terapeutice de excepție, păpădia prezintă o importanță deosebită pentru menținerea unui organism sănătos, tânăr și viguros. În toate organele acestei plante se ascund adevărate comori de sănătate, planta fiind importantă nu numai ca medicament, ci și ca aliment.
În scopuri alimentare se recoltează toate organele plantei (frunze, tije, rădăcini), cea mai indicată fiind recoltarea părții aeriene (herba), împreună cu rădăcina.
Frunzele bazale se adună acum, în perioada de primăvară, pentru a fi consumate proaspete, în salate. Tulpinile (tije) se adună fără floare, din aprilie până în septembrie, pentru a fi mâncate câte 8‑12 în fiecare zi.
Iată câteva rețete de preparare a salatelor de păpădie:
Salată din 100 g frunze tinere, recoltate primăvara, până în mijlocul verii, care se țin 30 minute în apă sărată, pentru a îndepărta gustul amărui; se mărunțesc și se amestecă cu 25 g pătrunjel verde, 50 g praz tocat, 15 ml ulei, sare, piper, oțet și mărar. Frunzele se pot amesteca cu un sos preparat din smântână, sare, piper și zeamă de lămâie sau cu muștar, ulei și zeamă de lămâie. După o cură de două săptămâni, are proprietăți nutritive la convalescenți și la persoane anemice, aducând organismului un supliment de săruri (ex. calciu, magneziu).
Salată de păpădie cu roșii - se prepară din 400 g frunze bine spălate și tăiate mărunt, două‑trei linguri de untdelemn, zeamă de lămâie, sare, verdeață de sezon și două‑trei roșii. Dozele se modifică după gust.
Salată de păpădie cu ouă - se prepară din 400 g frunze proaspete și fragede care se spală și se taie mărunt; se așază frunzele într‑un castron, se sărează după gust și se adaugă patru ouă fierte și răscoapte, tăiate în felii subțiri, un sos de untdelemn cu zeamă de lămâie bătut cu furculița și patru fire de usturoi verde și mărar tocat mărunt.
Piure de păpădie din frunze proaspete, spălate și trecute prin mașina de tocat, după care se adaugă sare, piper, oțet și mărar. Se folosește la supe sau ca garnitură în diverse preparate culinare din carne și pește.