Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Sănătatea cavităţii orale în diabet

Sănătatea cavităţii orale în diabet

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Andreea Rugină - 08 Decembrie 2010

Diabetul este o boală cronică ce afectează mai multe organe, prezentând şi afecţiuni cu localizare la nivelul cavităţii orale. Dintre acestea, cariile dentare au o incidenţă crescută la persoanele diagnosticate cu diabet. Afecţiunile parodontale sunt foarte frecvente la aceşti pacienţi, ca şi disfuncţiile glandelor salivare, unele infecţii locale şi chiar afectarea gustului.

Incidenţa cariilor dentare creşte la persoanele diabetice ca urmare a creşterii nivelului de glucoză, ceea ce duce la dezvoltarea excesivă a bacteriilor din cavitatea orală, bacterii care sunt răspunzătoare de distrugerea smalţului şi apariţia cariilor. Periajul realizat de două ori pe zi, asociat cu utilizarea aţei dentare şi clătirea după fiecare periaj cu apă de gură, va reduce cantitatea bacteriană prezentă şi va ajuta la îndepărtarea plăcii.

Afectarea parodonţiului (a ţesutului ce înconjoară şi susţine dintele - gingia şi osul) apare din cauza igienei defectuoase, asociată cu o cantitate mare de placă bacteriană mineralizată (tartrul). Tartrul nu poate fi îndepărtat de pe dinţi prin simplul periaj, iar mărimea acestuia va creşte din ce în ce mai mult. Gingiile sunt iritate de prezenţa cantităţii mari de tartru, se inflamează, sângerează la atingeri foarte uşoare şi sunt dureroase. Diabeticii reprezintă, procentual, o categorie de pacienţi care au mai frecvent boala parodontală şi ajung să piardă dinţi în număr destul de mare. Boala parodontală este considerată ca fiind una dintre complicaţiile diabetului. Nivelul de glicemie al pacienţilor diabetici este mai greu de controlat din cauza prezenţei bolii parodontale. Simptomele care ar trebui să atenţione-ze diabeticul sunt: gingii colorate în roşu aprins, care sângerează foarte uşor, apariţia puroiului între dinţi şi gingiile adiacente, retracţii gingivale, dinţi mobili, gust neplăcut, amar şi respiraţie urât mirositoare.

Candidoza orală este o infecţie produsă de o ciupercă pe mucoasele din cavitatea orală, cel mai frecvent fiind localizată pe limbă şi partea internă a obrajilor. Aceste leziuni pot fi dureroase, sângerânde, mucoasa infectată poate fi roşie şi inflamată. Această infecţie apare în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit, printre care se numără şi pacienţii cu diabet pe care nu reuşesc să-l controleze. Astfel, un flux salivar scăzut şi un nivel crescut de glucoză în salivă creează un mediu propice infecţiilor produse de ciuperci. Candidoza va fi detectată sau evaluată de medicul dentist, care va prescrie tratament anti-candidozic.

Îngrijirea corectă a dinţilor, curăţirea profesională la cabinet sunt măsuri care pot ţine sub control boala parodontală, des întâlnită la pacienţii diagnosticaţi cu diabet. Controlul regulat la medicul dentist este foarte important în evaluarea sănătăţii cavităţii orale a diabeticului, dar şi în tratarea încă din stadiul incipient a cariilor apărute. Dentistul poate recomanda şi diferite elemente de prevenire a afecţiunilor orale la aceste categorii de pacienţi.