Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Sănătatea dinților, un motiv în plus să nu sărim peste micul dejun
Dacă obișnuiți să săriți peste micul dejun din lipsă de timp, pentru că nu vă este foame dimineața sau din alte motive, trebuie să ştiţi că este unul dintre cele mai nocive obiceiuri și pentru dinți, pe lângă riscul crescut de boli cardiace, diabet, colesterol mărit și obezitate, la care vă expuneţi astfel. Un experimentat medic de la clinica stomatologică The Neem Tree Dental Practice din Londra, dr. Smita Mehra, explică de ce micul dejun este esențial pentru sănătatea dinților și a gingiei.
Saliva conține anumite enzime care au rolul de a controla înmulțirea bacteriilor și a fungilor, reducând astfel riscul unor infecții care favorizează apariția paradontozei și a cariilor. Noaptea, când nivelul de salivă este redus, în gură se acumulează bacterii și crește aciditatea, iar soluția pentru a neutraliza această aciditate este să mâncăm dimineața. În schimb, dacă sărim peste micul dejun, aciditatea se menține mai mult, ceea ce favorizează apariția cariilor. Când mâncăm, este stimulată formarea salivei, fiind astfel combătută uscăciunea gurii, care favorizează și ea apariția cariilor, potrivit medicului citat de The Health.
De asemenea, cei care sar peste micul dejun sunt tentați să-și potolească foamea cu dulciuri sau gustări nesănătoase pentru dinți și gingii. Un studiu publicat în Jurnalul Societății Americane pentru Nutriție arată că un mic dejun bogat în proteine crește senzația de sațietate și, implicit, reduce tentația de a consuma acele gustări periculoase pentru dantură.
Alimentele cu conținut mare de zahăr stimulează aciditatea, care are capacitatea de a dizolva smalțul dinților și astfel pot să apară carii. În această situație, notează autorul articolului din revista The Health, unii stomatologi recomandă să mâncăm puțină brânză după gustările dulci, pentru a neutraliza aciditatea. (I. N.)