Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Sănătatea inimii... de dimineaţă se cunoaşte

Sănătatea inimii... de dimineaţă se cunoaşte

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 06 Iunie 2024

Un vechi proverb românesc spune că ziua bună se cunoaște de dimineață,  parafrazându-l și traducând înțelepciunea sa prin sfaturile medicilor privind stilul de viață, am putea spune că și sănătatea inimii se cunoaște de dimineață, deoarece este influențată nu numai de ceea ce mâncăm, ci și de ora la care luăm micul-dejun, susţin specialiştii. 

Se vorbește deseori despre legătura dintre sănătate și ali­mentație. Recomandarea cunoscută de cei mai mulți dintre noi este să evităm pe cât posibil să mâncăm seara târziu. Un cunoscut cardiolog american, dr. Mary Branch, explică de ce este foarte importantă și ora la care luăm micul-dejun.

O variantă bună pentru a ne menține la o greutate optimă poate fi aceea de a nu mânca după ora 6 seara. Un studiu din 2022 la care face referire publicația americană „Parade Magazine” a arătat că obiceiul de a lua cina la ore târzii favorizează creșterea în greutate și, se știe, persoanele supraponderale au un risc mai mare de afecțiuni cardiovasculare comparativ cu persoanele normoponderale. Întrebarea este, însă, contează și ora la care luăm micul-dejun?

„O gustare înainte de a începe munca ne ajută să fim mai eficienți, să avem un randament mai bun. Creierul are nevoie de energie pentru a funcționa bine”, explică dr. Mary Branch, care precizează că ea însăși ia micul-dejun în fiecare zi în jurul orei 7:45, înainte de a-și începe activitățile cotidiene, ceea ce o ajută să-și regleze ritmul circadian, așa-numitul ceas biologic al organismului. 

Această oră menționată de medicul american este de altfel foarte apropiată de cea analizată în cadrul unui studiu mai amplu, realizat anul trecut pe un eșantion de peste o sută de mii de persoane adulte, când cercetătorii au observat că persoanele care iau micul-dejun înainte de ora 8 dimineața și nu mai mănâncă nimic după ora 21 au riscuri mai mici de a se îmbolnăvi de inimă.

Dar, există cumva vreun risc dacă mâncăm prea devreme dimineața? „Nu există nici un risc, totul depinde de rutina și munca fiecăruia. Și cei care își încep activitățile dimineața la 6 este bine să mănânce ceva îna­inte”, răspunde dr. Mary Branch. Și, încă o recomandare din partea specialiştilor: încercați, pe cât posibil, să mâncați la aceeași oră. Studiile au arătat că o decalare cât mai mică a orelor de mic-dejun este direct legată de pierderea în greutate. 

Un alt aspect foarte important este să nu renunțați la micul-dejun. Dacă economisiți timp sărind peste gustarea de dimineață și vi se pare că astfel ați fi mai eficienți, nu uitați că energia pe care v-o dă micul-dejun contribuie la sănătatea inimii și vă reglează ceasul biologic.

În ceea ce privește alimentele cu cele mai bune recomandări pentru dimineață, dr. Mary Branch spune că produsele bogate în proteine și cu mai puține grăsimi sunt ideale la micul-dejun și dă ca exemplu fulgii de ovăz, omleta, pâinea integrală, carnea de curcan și avocado, pe care și ea, personal, le include în prima masă a zilei.

Iar ca regulă generală, încercați să reduceți consumul de zahăr, să limitați consumul de unt și, mai ales, să evitați consumul de alcool. Problema produselor bogate în zaharuri, gemurile, de exemplu, frecvent prezente în meniul micului-dejun, este că nu sunt foarte sănătoase pentru inimă. Persoanele care consumă multe zaharuri sau alcool sunt mai expuse riscurilor cardiovasculare. 

Acestea sunt recomandări valabile nu doar pentru micul-dejun, ci și pentru celelalte mese ale zilei, din care nu trebuie să lipsească salatele și alte alimente bogate în fibre. Și chiar dacă pentru unii aceste reguli par greu de urmat, vestea bună este că, din când în când, ne putem face pofta mâncând și ceva din lista alimentelor mai puțin prietenoase cu silueta și cu sănătatea inimii, cu condiția ca lucrul acesta să nu devină un obicei și să le consumăm în can­tități moderate. (I. N.)