Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Sănătatea orală şi alimentaţia corectă
Alimentele pe care le consumăm frecvent sau ocazional au un efect important atât asupra stării generale de sănătate, cât şi a sănătăţii orale, adică a dinţilor şi gingiilor. Atât adulţii, cât şi copiii trebuie să respecte câteva principii ale unei alimentaţii corecte, principii care vor asigura şi o sănătate orală de lungă durată.
O dietă complexă conţine alimente din toate grupele: carne, peşte, produse lactate, fructe şi legume. Cauza principală de îmbolnăvire a cavităţii orale este placa bacteriană. După consumul alimentelor şi lipsa periajului dentar, acestea contactează dinţii şi gingiile, determinând producerea de placă bacteriană. Placa creşte cantitativ datorită zaharurilor şi a amidonului din multele alimente pe care le consumă omul modern, producând un acid care va distruge smalţul dinţilor, determinând, astfel, apariţia cariilor. Alimentele atât de periculoase pentru sănătatea dinţilor, care conţin aceste zaharuri, sunt: dulciurile de orice fel, băuturile răcoritoare, pâinea, biscuiţii, cipsurile, cerealele dulci de la micul dejun, bananele. Urmărind efectele produse de aceste alimente asupra dinţilor s-a putut realiza corelarea între alimentaţie şi sănătatea dentară. Dinţii sunt foarte mult afectaţi la persoanele care consumă frecvent băuturi răcoritoare, dar şi la acelea care au obiceiul de a avea mici gustări între mese, în special copii. Bolile care exprimă tulburări de alimentaţie, bulimia şi anorexia, sunt alte cauze de distrugere a structurii dure a dinţilor, smalţul. Astfel, un consum foarte mare de alimente, urmat de producerea vărsăturilor (acizii de la nivelul stomacului ajung pe suprafaţa dinţilor, distrugând smalţul acestora) cum este cazul bulimiei sau perioadele mari de post (apar carenţele de vitamine şi minerale necesare sănătăţii gingiilor şi dinţilor), consumul exagerat de laxative sau diuretice alterează vizibil sănătatea orală a acestor pacienţi. Alimentele dăunătoare sănătăţii orale sunt: dulciurile - prăjiturile, îngheţata, mierea, ciocolata, băuturile răcoritoare, guma de mestecat care conţine zahăr, pâinea albă, fructele uscate, biscuiţii, cipsurile, bananele, din cauza conţinutului mare de zahăr, citricile ai căror acizi erodează smalţul dinţilor. Copiii sunt cei mai mari consumatori de dulciuri şi prăjituri. O indicaţie foarte bună ar fi ca părinţii să integreze aceste deserturi în meniurile principale ale copilului, efectul dăunător asupra smalţului fiind astfel diminuat. Există alimente recomandate pentru menţinerea sănătăţii orale, cum ar fi: pâinea neagră şi cerealele fără zahăr, alimentele fără zahăr care nu sunt menţinute mult timp în gură, fructele, legumele, carnea, peştele, produsele lactate, biscuiţii integrali, ceaiul negru şi verde, care, datorită antioxidanţilor, împiedică depunerea tartrului. Atât adulţii, cât şi copiii trebuie să respecte câteva principii ale unei alimentaţii corecte, principii care vor asigura şi o sănătate orală de lungă durată: se va consuma o cantitate mare de apă pe parcursul unei zile şi mai ales după mesele principale; gustările dintre mese trebuie reduse ca frecvenţă; alimentele consumate vor acoperi cele cinci grupe de alimente prezentate mai sus; băuturile răcoritoare (acidulate şi dulci în special) să se consume ocazional; periajul dentar să fie realizat minimum de două ori pe zi, iar vizita la cabinetul stomatologic să se facă o dată la 6 luni.