Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Săptămâna Europeană a Imunizării
Perioada 24‑30 aprilie marchează Săptămâna Europeană a Imunizării, sub sloganul „Vaccinurile sunt puternice!” și în cadrul căreia autoritățile medicale încearcă să tragă un semnal de alarmă privind scăderea dramatică a ratei vaccinării, situație ce a condus la epidemii de rujeolă şi rubeolă la nivelul regiunii europene, care ar fi putut fi prevenite. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia că riscul la copiii sub 5 ani de a dezvolta complicaţii serioase şi chiar de a deceda din cauza bolilor prevenibile prin vaccinare este foarte ridicat. Potrivit datelor organizației, rujeola este una dintre cauzele principale de deces în rândul copiilor, în 2015, pe plan global, înregistrându‑se 134.200 de decese asociate acestei boli.
„Dacă din 2005 până în 2008, rata vaccinării cu RRO 1 şi RRO 2 se afla la peste 95%, în anul 2009, vaccinarea cu RRO 2 a scăzut sub 95%, rămânând însă peste limita de 90%. Din 2010, rata vaccinării împotriva acestor boli transmisibile s‑a aflat constant sub 95%, iar în 2015 aceasta a scăzut dramatic: la 85,8%, în cazul vaccinului RRO 1 şi la 67%, în cazul vaccinului RRO 2”, se arată într‑un comunicat citat de Agerpres.
Iniţiată în 2005, Săptămâna Europeană a Imunizării (SEI) este marcată anual la nivel regional cu scopul de a sensibiliza şi conjuga eforturile tuturor în lupta împotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.