Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Sarea, dușmanul inimii
Cardiologii atrag atenția asupra faptului că una dintre cauzele care duc către o frecvență ridicată a cazurilor de hipertensiune arterială este consumul în exces de sare. Potrivit statisticilor, un român consumă peste 12 grame de sare în 24 de ore, nivel care ne situează între ţările cu un consum foarte mare de sare. Pentru o bună stare de sănătate, nutriționiștii recomandă limitarea consumului de sare la sub 5 grame zilnic.
Prezenți la cea de-a VI-a ediție a Congresului Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” desfășurat zilele acestea în București, medicii cardiologi au tras un semnal de alarmă cu privire la incidența crescută a hipertensiunii arteriale în rândul populației. Unul dintre cei mai insidioși factori favorizanți ai acestei afecțiuni a inimii este un aliment banal - sarea. Consumul sării în exces face parte din tradiția gastronomică românească, însă este considerat de nutriționiști și de cardiologi deopotrivă un obicei foarte nociv.
„Prevalenţa a crescut, a ajuns la 45%. Un procent din ce în ce mai mare de hipertensivi este tratat, am ajuns ca 72% din hipertensivi să fie trataţi cu medicamentele pe care le avem la îndemână şi conform ghidului”, a declarat prof. univ. dr. Maria Dorobanțu, cardiolog, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune Arterială. Aceasta a mai precizat că pacienții români cu hipertensiune arterială iau mai frecvent tratament, mai constant şi sunt mai bine trataţi.
Totuși, în ciuda managementului eficient al bolii în cazul celor diagnosticați, prevalența hipertensiunii arteriale continuă să crească, favorizată de stilul de viaţă nepotrivit, de obezitate, diabet, dislipidemii şi mai ales de consumul de sare. „În populaţia generală, consumul de sare, în special la bărbaţi - şi ştim că toată lumea pune sare înainte de a gusta mâncarea -, este de peste 12 grame; facem parte din ţările cu un consum foarte mare de sare. Se recomandă să fie sub 5 grame consumul pe 24 de ore, unii spun sub 4 grame”, a subliniat prof. univ. dr. Maria Dorobanțu.
Cardiologii români consideră că este vitală adoptarea unei legislații care să prevadă reducerea cantității de sare din alimentație, în mod special din produsele semipreparate. În prezent, potrivit nutriționiștilor, cel mai sărat produs comercializat, prezent în alimentația zilnică, este pâinea.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca un adult să consume mai puțin de 2 g sodiu pe zi (ceea ce înseamnă 5 g sare) și cel puțin 3,51 g potasiu pe zi. Aceste cantități trebuie adaptate la copii în funcție de necesarul energetic.
Surse sănătoase de sodiu, potrivite pentru consum, ca o alternativă la sarea obișnuită, sunt: sarea roz de Himalaya, murăturile, supa de oase și varza murată.
Pe de altă parte, alimentele bogate în potasiu care ar trebui incluse în dietă sunt: fasolea și mazărea, nucile și alunele, legumele - spanacul, varza, pătrunjelul, morcovul și fructele - bananele.
Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o afecţiune cauzată de presiunea exagerată a sângelui asupra pereților arteriali. Acest lucru poate conduce către complicaţii precum boli cardiace, accidente vasculare cerebrale şi insuficienţă renală.
Factorii de risc ce provoacă apariția hipertensiunii sunt: vârsta - când numai prima valoare a tensiunii este crescută (adică cea sistolică) se numeşte hipertensiune sistolică izolată, care este frecventă la vârstnici; anxietatea şi stresul; diabetul; alimentaţia bogată în sare; consumul excesiv de alcool; istoricul familial de hipertensiune arterială; obezitatea; stilul de viaţă sedentar; fumatul.