Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Schinduful, o plantă cu virtuți multiple
Este o plantă anuală, cu flori galbene și păstăi care conțin semințe, originară din Asia și bazinul Mediteranei. Semințele acestei plante au fost folosite de-a lungul istoriei pentru gătit, aromatizarea alimentelor și în medicina populară.
Timp de secole, schinduful a fost folosit pentru a reda sau îmbunătăți starea de sănătate a oamenilor. Efectele sale deosebite au fost observate în afecțiunile digestive și respiratorii, dar și în capacitatea de a reduce nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet. Cinci grame de pulbere de schinduf, luate de două ori pe zi, înainte de mese, influențează semnificativ dezvoltarea diabetului, prin scăderea nivelului glicemiei din sânge. De asemenea, planta este cunoscută și pentru efectele sale galactogoce, ajutând la stimularea lactației la femeile care au născut.
Schinduful este disponibil în magazinele de produse naturiste sub formă de semințe, capsule și ceai. Deoarece semințele schindufului sunt amare, este recomandat ca, pentru o mai ușoară administrare, să fie consumat sub formă de suplimente alimentare sau ceai-infuzie. Sunt disponibile pulberi aromatizate, dar chiar și așa acestea sunt adesea greu de acceptat fără adăugarea unui agent aromatizant în plus.
Pentru stimularea cantității de lapte matern, poate fi administrată o capsulă de 610 miligrame (o doză disponibilă frecvent) de trei ori pe zi. Treptat, această doză poate crește până la trei capsule, de trei ori pe zi.
Prepararea ceaiului de schinduf se face ca și în cazul unei infuzii obișnuite: se adaugă între una și trei lingurițe de semințe la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat, apoi se consumă câte o ceașcă de până la trei ori pe zi. Schinduful are efecte terapeutice foarte bune și în asociere cu alte plante medicinale, cum ar fi schinelul, lucerna și feniculul. Și acest amestec de plante poate fi folosit în infuzii pentru creșterea lactației. Într-o astfel de combinație, o să observați o creștere sensibil mai mare a aportului de lapte matern în decurs de o săptămână.
În cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 este recomandată utilizarea unei cantități de la 5 până la 100 de grame de pulbere din semințe, de 1-2 ori pe zi, în funcție de toleranța individuală. Totuși, autotratarea unei afecțiuni precum diabetul și evitarea sau întârzierea tratamentului standard nu sunt de dorit.
Atunci când consumăm schinduf, cel mai frecvent efect secundar este diareea. Efectele secundare pot fi însă evitate dacă planta este administrată mai întâi în doze mici, care se măresc treptat.
Atenție! Nu este indicată utilizarea schindufului de către femeile însărcinate. De asemenea, din cauza capacității sale de a subția sângele, schinduful nu trebuie consumat de către persoanele care urmează un tratament ce include și anticoagulante. Totodată, sunt posibile și reacții alergice. Persoanele care au astm sau sunt alergice la soia sau alune pot fi alergice și la schinduf.
Dacă doriți să utilizați schinduful sub diverse forme, apelați la un fitoterapeut pentru sfaturi de specialitate privind dozarea corectă și alegeți produse care au fost supuse testelor de calitate și sunt certificate pentru consum.