Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
„Şcoala de vară a+”, parteneriat între mediul de afaceri şi mediul universitar
În perioada aprilie-august 2010, la sediul companiei Antibiotice SA Iaşi se desfăşoară "Şcoala de vară a+". Acest proiect urmăreşte, pe de o parte, atragerea de specialişti, prin familiarizarea candidaţilor cu mediul de lucru, conceptele şi reglementările din industria farmaceutică, cât şi creşterea nivelului de pregătire managerială a salariaţilor Antibiotice.
În această perioadă atât de agitată pe care o parcurgem, vor supravieţui şi se vor dezvolta organizaţiile care vor continua să investească în cercetare, inovare, produse şi, nu în ultimul rând, în oameni. Resursa umană se dovedeşte a fi foarte importantă, aceasta trebuind instruită, motivată, fidelizată. Pornind de la aceste principii, Compania Antibiotice, care este orientată şi investeşte în cunoaştere, a înfiinţat "Şcoala de vară a+". "Noi suntem în permanenţă preocupaţi de relaţionarea dintre mediul universitar şi cel industrial, astfel că scopul "Şcolii de vară" este atât perfecţionarea profesională a angajaţilor, cât şi atragerea de studenţi din anii terminali, în vederea dezvoltării activităţilor proprii de cercetare, asigurarea calităţii, regulatory affairs, marketing" a declarat Mihaela Ceucă, şef Birou Resurse Umane din cadrul companiei Antibiotice.
Cursurile "Şcolii de vară a+" au vizat două componente: una internă (dedicată angajaţilor) şi cea externă, constând în cursuri de pregătire pentru studenţii din anii terminali.
Creşterea performanţelor profesionale ale angajaţilor
Componenta internă s-a desfăşurat în lunile iunie şi iulie şi s-a adresat angajaţilor companiei, având drept obiectiv creşterea performanţelor profesionale ale acestora. ""Şcoala de vară a+" înseamnă pentru noi recunoaşterea valorii umane. Oamenii noştri merită cu prisosinţă dreptul la cunoaştere. Astfel, timp de două luni, în iunie şi iulie, peste 250 de colegi au relaţionat pe diverse teme: cultura organizaţională, marketing strategic, management al perioadelor de criză, asigurarea calităţii şi altele", a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice SA Iaşi.
Temele abordate în cadrul componentei interne a cursurilor "Şcolii de vară a+" au acoperit subiecte pornind de la project management la comunicarea internă, de la gestiunea stresului la leadership şi knowledge-management, baza fiind constituită prin învăţarea ca urmare a experienţei împărtăşite în grupuri diverse de manageri.
Sesiunile de instruire au fost susţinute de lectori externi, profesori din cadrul Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi, ca urmare a relaţiilor de colaborare stabilite între producătorul farmaceutic ieşean şi această instituţie de învăţământ superior, precum şi de către lectori interni, specialişti în asigurarea calităţii, regulatory affairs. "Implicarea cursanţilor în realizarea modulelor interactive a fost combinată în cel mai interesant mod cu stilul academic "soft", susţinut de jocuri, simulări şi dezbateri", a declarat prof. dr. Adriana Prodan, de la Catedra de Management a Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi. "Această colaborare în dezvoltarea resurselor umane, prin implicarea de echipe mixte de experţi, a dovedit că în vremuri de recesiune economică, în zona de nord-est, există preocupări importante pentru parteneriatul educaţie-business. Cred că aceasta este singura cale pentru a face faţă noilor provocări şi pentru a găsi soluţii în industria regională", a adăugat prof. dr. Adriana Prodan.
La rândul său, lector dr. Andrei Neştian, Catedra de Management a aceleiaşi instituţii de învăţământ, a afirmat: "Am apreciat iniţiativa acestui proiect şi m-a impresionat varietatea tematicilor abordate în cursuri, dimensiunea proiectului, care a fost una consistentă ca durata şi a creat premisele unei învăţări reale. De asemenea, este de apreciat participarea autoasumată a cursanţilor şi faptul că pe parcursul întâlnirilor cu salariaţii de la Antibiotice am observat o apropiere reală între teorie şi practică".
Atragere de specialişti în domeniul farmaceutic
De asemenea, Compania Antibiotice doreşte să vină în întâmpinarea viitorilor specialişti, oferindu-le posibilitatea completării pregătirii universitare cu o serie de concepte, standarde profesionale şi reglementări specifice industriei farmaceutice. Componenta externă a "Şcolii de vară a+" se află în plină derulare şi se adresează viitorilor specialişti, oferindu-le posibilitatea întregirii pregătirii universitare cu o serie de concepte, standarde profesionale şi reglementări specifice industriei farmaceutice.
În cadrul "Şcolii de vară a+", cursanţii au avut posibilitatea identificării particularităţilor profesării în industria de medicamente, dezvoltării unor aptitudini şi acumulării de cunoştinţe utile în vederea unei posibile cariere în domeniul farmaceutic.
Studenţii şi absolvenţii cu specializarea marketing înscrişi în acest proiect au luat contact cu teme variate şi interesante: "conceperea unui plan de cercetare de piaţă", "cercetarea de piaţă", "auditul pieţelor farmaceutice" sau "formularea obiectivelor şi strategiilor de marketing în domeniul farmaceutic". Cursanţii au posibilitatea identificării particularităţilor industriei de medicamente, dezvoltării unor aptitudini şi acumulării de cunoştinţe utile în vederea unei posibile cariere în domeniul farmaceutic.
S-a urmărit, de asemenea, atragerea de specialişti din domeniul farmaceutic, marketing, chimie, inginerie chimică, pentru posturile vacante din domeniile: dezvoltare farmaceutică, asigurarea calităţii, controlul calităţii, marketing strategic.
În acest sens, trebuie menţionat şi că, în perioada aprilie-iunie 2010, grupa de studenţi din anul terminal al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi au participat la un proiect-pilot de orientare profesională, în cadrul companiei Antibiotice Iaşi. Dintre cei implicaţi în proiect, în urma evaluărilor susţinute au fost selectaţi 11 studenţi pentru stagiul de aprofundare. În cadrul acestui program aplicativ, au fost urmate cursuri interactive şi multidisciplinare (asigurarea calităţii, control analitic, formulare farmaceutică, legislaţie specifică). "Această experienţă ne-a dezvăluit ceea ce nu învăţăm la şcoală: Farmacopeea Europeană şi cea din Statele Unite. Eu îmi imaginam că este vorba de combinarea de substanţe. Aici, însă, se face cercetare inovatoare, iar în funcţie de patente se caută o cale eficientă de a produce medicamente mai ieftine şi mai accesibile pentru piaţa românească", a declarat Şerban Secheleş, participant la aceste cursuri.
55 de ani de tradiţie şi experienţă în industria farmaceutică
"În acest an, în care Antibiotice sărbătoreşte 55 de ani de tradiţie şi experienţă în industria farmaceutică, înfiinţarea "Şcolii de vară aÂ" dovedeşte importanţa pe care compania o acordă formării şi dezvoltării profesionale a angajaţilor, menţinându-i astfel în prima linie a competenţei profesionale", a mai afirmat Mihaela Ceucă, şef Birou Resurse Umane din cadrul companiei farmaceutice ieşene.