Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Screeningul și diagnosticul precoce pot salva vieți
Screeningul, diagnosticul precoce și accesul la tratament adecvat cresc substanțial șansele de supraviețuire în diversele tipuri de cancere. În opinia specialiștilor, implementarea pe scară largă a screeningului se poate bucura de succes, dar este nevoie de finanţare, de monitorizare continuă, de o bună comunicare şi mai ales de o bună informare.
Potrivit medicilor, cancerul pulmonar este depistat mai degrabă în stadii avansate, pentru că semnele acestuia nu sunt considerate atât de grave încât să impună vizita la medicul specialist. Principalele simptome sunt: tusea (cronică sau în stadiu avansat, cu sânge), respiraţia îngreunată, dureri în piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei răceli) şi infecţiile pulmonare sau bronşitele ce reapar frecvent.
„Atât terapiile inovatoare, cât şi tratamentele personalizate ce au la bază medicamentaţia clasică ne pot ajuta acum să ţinem cancerul pulmonar sub control. Însă acest lucru nu este valabil decât pentru cazurile în care boala este depistată în stadiu incipient”, a explicat medicul pneumolog prof. dr. Florin Mihălţan, potrivit unui comunicat remis presei.
Apelurile medicilor specialişti sunt susținute și de asociațiile bolnavilor de cancer, care consideră că trebuie prioritizate prevenţia, diagnosticul precoce şi tratamentul rapid pentru pacienţii cu cancer pulmonar.
„Mai ales din cauză că această boală este depistată tardiv în România, autorităţile ar trebui să facă din accesul la tratamentele potrivite pentru bolnavii de cancer pulmonar o prioritate. Anul acesta, autorităţile au actualizat lista de gratuităţi cu medicamente pentru cancer pulmonar, ne dorim ca acest proces să continue. Trebuie prioritizate prevenţia, diagnosticul precoce şi tratamentul rapid pentru aceşti pacienţi”, a apreciat și Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Statisticile realizate la nivel național arată că în cazul cancerului pulmonar se înregistrează cea mai ridicată rată a mortalității dintre toate tipurile de cancer.
A doua cea mai frecventă formă de cancer din România, cu peste 65.000 de femei rămase în evidenţa cabinetelor de oncologie, şi care a generat peste 3.500 de decese în anul 2016, este cancerul de sân.
„Din nefericire, programele de screening nu şi-au dovedit încă eficienţa. Screeningul reprezintă un instrument deosebit de util în acest sens, dar nu este suficient să avem programe de screening, ci avem nevoie şi de implementare adecvată”, a declarat Diana Păun, consilier în cadrul Administrației Prezidențiale, la dezbaterea organizată cu prilejul încheierii celei de a IV-a ediţii a campaniei „Nu am făcut destul”, destinată depistării cancerului de sân pentru femeile din zonele rurale.
15% dintre femeile testate în cadrul campaniei, derulată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), au prezentat anormalităţi la sâni, iar aproape 50% dintre acestea aveau formaţiuni de natură canceroasă.
„Numărul femeilor depistate cu probleme la sâni în cadrul campaniei «Nu am făcut destul» este, de la an la an, în continuă creştere. Examinările gratuite din octombrie şi noiembrie, făcute de medici rezidenţi şi studenţi medicinişti din Iaşi, au scos la iveală faptul că peste 15% dintre femeile testate prezentau anormalităţi la sâni şi aveau nevoie de un control de specialitate”, a declarat preşedintele FABC, Cezar Irimia, în conferinţa în care s-au prezentat rezultatele campaniei.
Din totalul femeilor examinate la ediţia din acest an a campaniei, 80% nu au făcut niciodată un control la sâni (o medie care se păstrează de-a lungul anilor).
Preşedintele FABC consideră că este nevoie ca şi în România să se implementeze rapid un program de screening pentru toate femeile cu vârsta peste 50 de ani, şi chiar mai repede pentru cele din grupele de risc, în concordanţă cu recomandările europene.