Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Semnal editorial: A apărut primul volum al „Tratatului de medicină naturistă“ sub semnătura prof. Constantin Milică
La sfârşitul lunii iulie, la Editura Pim din Iaşi a apărut primul volum al "Tratatului de medicină naturistă - Bolile aparatului digestiv", sub semnătura prof. univ. dr. Constantin Milică, cunoscutul specialist în fitoterapie, şi a colaboratoarei sale, Camelia Nicoleta Roman.
Lucrarea face parte dintr-o serie de şase volume care vor apărea la editura ieşeană, structurate după tipurile afecţiunilor. Prezentul volum conţine detalii botanice, ecologice, biochimice şi terapeutice, constituind rezultatul unor ample studii asupra efectelor pe care plantele le pot avea în cazul bolilor aparatului digestiv. Structurată pe cinci capitole mari - Tratamentele bolilor hepatice, Bolile veziculei şi ale căilor biliare, Tratamentele bolilor de stomac, Bolile intestinelor şi Cancerele aparatului digestiv, - cartea se adresează atât specialiştilor din diverse domenii (medici, farmacişti, chimişti, biologi, agronomi), cât şi pacienţilor de toate vârstele care îşi pun speranţa vindecării în remediile naturiste, riguros cercetate ştiinţific. "Apreciem că multiplele procedee ale fitoterapiei, completate cu regimul alimentar şi de viaţă, pot fi asociate cu anumite medicamente de sinteză, urmărind realizarea unor efecte sinergice în tratamentele efectuate. În prezent, numeroşi pacienţi şi o bună parte dintre medici se orientează, fără rezervă, spre redescoperirea efectelor certe ale plantelor medicinale", a explicat prof. univ. dr. Constantin Milică. Prof. univ. dr. Constantin Milică este cunoscut în toată ţara pentru preparatele sale din plante, care au vindecat suferinţele a mii de oameni. A fost singurul doctorand al academicianului Traian Săvulescu şi şi-a dedicat 50 de ani din viaţă studiului atent al plantelor medicinale şi transpunerii cunoştinţelor asimilate în cele peste 600 de produse pe care le produce în laboratorul Centrului "AROMA" al Universităţii Agronomice din Iaşi. Pentru fiecare afecţiune în parte, profesorul de fiziologia plantelor are un întreg "arsenal" de ceaiuri, tincturi, unguente, uleiuri sau siropuri, obţinute din îmbinarea, în proporţii precise, a 16 plante medicinale sau aromatice.