Nucșoara este un condiment delicat, cu gust răşinos şi dulceag, folosit în bucătăriile din întreaga lume pentru aroma sa plăcută. Specialiştii susţin că este un antioxidant puternic, cu efect antiinflamator
Semnalul specialiştilor privind gripa sezonieră
Gripa sezonieră ne-ar putea crea mari probleme în anotimpul rece, deoarece imunitatea populației este foarte scăzută, având în vedere numărul mic de cazuri de gripă înregistrate în ultimele două ierni. Din cauza restricțiilor impuse pentru a se preveni răspândirea noului coronavirus, „aproape nimeni nu a avut gripă”, avertizează mai mulți experți britanici, citați de BBC Radio 4. Prevalența foarte scăzută a cazurilor de gripă din iarna trecută indică faptul că foarte puțini oameni au fost expuși virusurilor gripale și au dobândit imunitate naturală împotriva gripei, iar cea mai mare parte a populației nu are această imunitate, a explicat profesorul Anthony Harnden, coordonator adjunct al campaniei de vaccinare din Marea Britanie.
Autoritățile britanice se tem că la iarnă sistemul sanitar din Regat s-ar putea confrunta cu o adevărată explozie a cazurilor de gripă, situaţie prin care ar putea trece şi alte ţări. În România, iarna trecută s-a constatat o scădere accentuată a cazurilor de gripă. Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în întreg sezonul rece au fost confirmate doar 4 cazuri de gripă și au fost vaccinate antigripal aproape 2,5 milioane de persoane din grupele de risc.
Experții britanici analizează dacă vaccinul antigripal sezonier ar putea fi administrat în acelaşi timp cu cel anti-COVID-19 (mai exact rapelul). „Este foarte important să analizăm cum pot interacționa cele două seruri și dacă pot să apară efecte adverse”, spune profesorul Harnden, înainte de a se lua în calcul o eventuală administrare a ambelor vaccinuri simultan.