Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Serviciile medicale „Providenţa“, prezentate pe o nouă platformă web
Începând de ieri, Spitalul "Providenţa" şi Centrul Medical "Providenţa", componente ale Sectorului de Asistenţă Socială şi Medicală "Diaconia" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, beneficiază de un nou site, www.providenta.mmb.ro, cu o prezentare grafică deosebită, cu un meniu uşor de accesat şi cu informaţii la zi pentru pacienţii interesaţi de serviciile medicale oferite de cele două unităţi.
Noul site - www.providenta.mmb.ro - înglobează, într-un meniu uşor de parcurs, întreg pachetul de informaţii de care un posibil pacient are nevoie înainte de a apela la serviciile oferite de Spitalul "Providenţa" şi de Centrul Medical "Providenţa". Astfel, site-ul prezintă, în categorii distincte, cele două unităţi medicale, cu specialităţile de care dispune fiecare dintre acestea, echipa de medici, gama de analize medicale ce pot fi realizate, informaţii utile pentru pacienţii asiguraţi medical şi neasiguraţi, tarifele aferente serviciilor medicale de care ar dori să beneficieze, precum şi un spaţiu rezervat unei rubrici de impact - "Sfatul medicului". De asemenea, site-ul pune la dispoziţia celor care îl accesează posibilitatea de a face programările on-line, prin completarea unui formular predefinit. Totodată, pacienţii pot vizualiza profilul profesional al fiecărui medic din echipa de specialişti a spitalului sau a policlinicii, lucru ce îi poate ajuta în alegerea medicului la care doresc să se prezinte. Noua platformă web a fost dezvoltată de Departamentul "Doxologia Media" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, fiind urmărite standardele de calitate (tehnologie, înfăţişare grafică, manieră de prezentare a conţinutului), precum şi nevoile concrete cărora trebuie să răspundă noul site. Spitalul "Providenţa", prima şi singura unitate medicală de acest gen din structura Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a fost înfiinţat în anul 1998, la iniţiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Iniţial, a funcţionat sub denumirea de Centrul de diagnostic şi tratament "Providenţa". Din februarie 2008, unitatea funcţionează ca spital, fiind acreditată de Ministerul Sănătăţii Publice. Spitalul are o capacitate de 56 de paturi, saloane şi rezerve dotate şi amenajate conform standardelor, bloc operator, salon post-operator comun şi unitate de terapie intensivă, dispune de cinci secţii (Medicină internă, Recuperare medicală, Oftalmologie, Chirurgie generală, ATI- Anestezie şi Terapie Intensivă), dar oferă servicii medicale şi în ambulatoriu, în specialităţile oftalmologie, chirurgie generală, ortopedie, medicină internă şi cardiologie, urologie, pediatrie, reumatologie, dermatologie, ginecologie, stomatologie şi recuperare medicală (balneo-fizio-kinetoterapie). Centrul Medical (CM) "Providenţa", înfiinţat în 1998, pune la dispoziţia pacienţilor o gamă largă de servicii medicale în regim de policlinică, precum şi posibilitatea efectuării analizelor de laborator.