Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Sezonul enterocolitelor. Cum ne protejăm?
În sezonul cald, pe lângă bolile infecto-contagioase care se pot transmite prin înțepăturile de insecte (capușă, păianjen, țânțar, purici etc.), o altă patologie frecventă în această perioadă este enterocolita acută, care poate avea o evoluție severă în cazul bebelușilor și al vârstnicilor, susţin medicii.
Există câteva reguli generale care trebuie respectate, legate de prepararea și păstrarea alimentelor pe care le consumăm, spune dr. Florin Roșu, medic primar ATI, directorul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, citat de Hotnews. Astfel, este bine să evităm alimentele preparate cu mai mult de 2-3 ore înainte de a le mânca dacă nu le putem păstra la rece. În cazul alimentelor gătite, ele trebuie preparate la temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius.
De asemenea, medicul recomandă să evităm pe cât posibil contactul între alimentele preparate și cele neprocesate. Recipientele în care preparăm alimentele și vasele din care mâncăm trebuie să fie spălate foarte bine înainte de fiecare masă. Bineînțeles, igiena mâinilor este la fel de importantă - trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des și, mai ales, înainte de masă și după utilizarea toaletei.
Trebuie evitat, totodată, ca alimentele să fie preparate de către persoane care prezintă vreo leziune sau infecție la nivelul mâinilor sau al degetelor (panarițiu). În cazul în care acest lucru nu este posibil, persoana respectivă ar trebui să folosească un pansament steril care să izoleze complet leziunea/infecția de exterior, iar peste acest pansament să folosească o mănușă de protecție.
La fel de important este să spălați fructele, zarzavaturile și verdețurile înainte de a le consuma. Suprafețele destinate preparării alimentelor trebuie să fie păstrate în condiții de maximă igienă. Trebuie să evităm atingerea alimentelor de către insecte sau animale.
Pentru prepararea alimentelor trebuie să folosim doar surse de apă potabilă și o atenție deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii. Este obligatoriu să fierbeți apa pe care o beți sau o folosiți la prepararea alimentelor. Şi laptele trebuie fiert, dacă este nepasteurizat.
Evitați alimentele vândute de comercianții ambulanți pe stradă sau în spații neamenajate.
Enterocolita este inflamația mucoaselor intestinului subțire şi a colonului, cauzată de agenți infecțioși bacterieni, virali, paraziți sau fungici, care ajung în sistemul digestiv în urma consumului unor alimente infectate sau prin interacțiunea cu o persoană infectată. Principala manifestare este diareea moderată sau severă la care se adaugă lipsa poftei de mâncare, senzația de greață, durerile abdominale și stări de oboseală.
În majoritatea cazurilor, evoluția enterocolitei este autolimitată, fără a fi nevoie de tratamente complexe, dar în cazul bebelușilor și al persoanelor vârstnice există riscul ca boala să evolueze spre forme severe, cu sindrom de deshidratare acută severă și dezechilibre hidro-electrolitice. (I. M.)