Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Sfatul zilei: Afinele ajută la tratarea bolilor de ochi

Sfatul zilei: Afinele ajută la tratarea bolilor de ochi

Data: 22 Sep, 2007

Glucochinina este un compus regăsit în majoritatea fructelor bace (zmeură, fragi, căpşuni, smochine, mure, struguri, afine) şi a fost folosită în multe cercetări ştiinţifice efectuate asupra bolnavilor de diabet, deoarece specialiştii consideră că această substanţă reduce nivelul de zahăr din vasele de sânge şi, prin urmare, reduce dependenţa de administrarea insulinei.

Afinul conţine şi nivele ridicate de vitamina A şi C care, în combinaţie cu pigmentul antocianină, îmbunătăţesc acuitatea vizuală, circulaţia sângelui la nivelul ochilor şi la nivelul sistemului nervos şi pot preveni sau ajuta la tratarea unor boli de ochi, precum retinita pigmentoasă, glaucomul, miopia etc.

Aceste efecte benefice sunt datorate şi antocianinelor, care ajută la protejarea ţesuturilor retinei împotriva radicalilor liberi. Vitaminele şi nutrienţii din afine sunt eficiente şi împotriva oboselii ochilor sau a „orbirii pe timp de noapte“. Flavonoidele protejează pereţii vaselor sangvine, înlesnesc reglarea cardiovasculară şi sensibilizează fotoreceptorii, mărind acuitatea vizuală. Alte substanţe active din afine (mirtilina şi neomirtilina) au acţiune hipoglicemiantă, determinând o hipergeneză la nivelul celulelor beta. Astfel, în formele uşoare de diabet se poate asocia cu insulinoterapia, determinând reducerea cantităţii de insulină injectabilă. (sursa: www.topsanatate.ro)