Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Sfaturi pentru sănătatea inimii
Pentru a şti cum să ne păstrăm inima sănătoasă, Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale preia pe pagina sa de Facebook câteva recomandări ale doctorului cardiolog Alexandru Cozma de la Spitalul Clinic Militar de Urgență din Iași.
Prima recomandare îi vizează pe fumători, cărora medicul cardiolog le recomandă să renunțe la fumat, deoarece au un risc dublu de a face infarct miocardic comparativ cu nefumătorii.
Un alt sfat este acela de a verifica nivelul colesterolului și a-l ține sub control. Suntem mai predispuși la o boală de inimă dacă valoarea colesterolului total depăşeşte 200 mg%, nivelul HDL („bun“) colesterol mai mic de 40 mg%, nivelul LDL („rău“) colesterol mai mare de 160 mg% și trigliceridele mai mari de 150 mg%.
Verificați-vă tensiunea arterială! Peste 1,1 miliarde de oameni din lume au hipertensiune arterială, aceasta fiind cel mai frecvent factor de risc pentru bolile de inimă.
Pentru sănătatea inimii este important să aveți un stil de viață activ, persoanele sedentare fiind mai predispuse la boli de inimă decât cele active.
Atenție și la alimentație! Mâncați alimente sărace în grăsimi și colesterol, precum fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și nuci.
Mențineți greutatea corporală în limitele normale, ceea ce poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la gestionarea diabetului, pentru cei care se confruntă cu aceste probleme care pot îmbolnăvi inima.
Verificați dacă glicemia este în limitele normale, deoarece diabetul este un risc pentru bolile de inimă. Testați-vă și tratați-vă!
Nu în ultimul rând, doctorul Alexandru Cozma ne recomandă să ținem sub control stresul și stările de furie. Este firesc să ne enervăm uneori, dar, când stresul este de lungă durată, inima se îmbolnăvește. Practicarea exercițiilor fizice este o cale de a combate stresul și de a-l ține sub control, iar exercițiile de respirație ne ajută să rămânem calmi. (I. M.)