Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Sfaturi utile în tratamentul diabetului fără complicaţii
Există mai multe forme de diabet zaharat, dintre care cele mai importante sunt:
- diabetul zaharat insulino-dependent (juvenil), care apare, în general, sub vârsta de 40-45 de ani şi răspunde favorabil la tratamentul cu insulină; - diabetul zaharat insulino-dependent (de maturitate), care apare peste vârsta de 40-45 de ani şi care este echilibrat numai prin regim alimentar, eventual asociat cu tratament cu sulfamide şi biguanide; - diabetul zaharat senil, care debutează peste vârsta de 65 de ani şi care poate fi insulino-dependent sau independent, în acest din urmă caz echilibrat numai prin regim alimentar. Tratamentul dietetic are o importanţă deosebită în toate tipurile de diabet zaharat. El nu poate fi înlocuit de nici un tratament medicamentos. Cel mai eficient tratament în diabetul zaharat este regimul cântărit, care presupune ca bolnavul să posede un cântar, cu care să-şi măsoare toate alimentele. Pentru a determina corect cantitatea de glucide necesară, se efectuează „toleranţa la hidraţi de carbon“, administrând bolnavului, timp de 3 zile, un regim cu o cantitate fixă de glucide. Concomitent se va recolta zilnic, urina din 24 ore, măsurându-se cantitatea de glucide din urină. Se face media glicozuriilor din cele 3 zile şi se scade din cantitatea totală de glucide administrate prin dietă. De exemplu: dacă s-au administrat 200 g glucide, iar glicozuria a fost în ziua 1- 50, în ziua 11-70, iar in ziua 111- 60, media pe cele 3 zile va fi 60. Aceasta cifră se scade din 200 şi se află toleranţa la hidraţi de carbon, care în cazul nostru va fi de 140 g/zi. În cazul în care bolnavul primeşte insulină, când se calculează toleranţa la hidraţi de carbon, se calculează şi echivalentul acesteia în glucide, ştiindu-se că pentru 2 g de glucide este necesară 1 U.I. insulină. În stabilirea regimului diabeticului se pleacă de la nevoile omului sănătos. Pentru diabeticii supraponderali nevoile vor fi mai mici (regim hipocaloric), în timp ce pentru diabeticii subponderali acestea vor fi mai mari (regim hipercaloric). Din totalul de calorii necesar zilnic, la diabetici 40% vor fi asigurate de glucide, 40% de grăsimi (lipide) şi 20% de proteine. Dulciurile concentrate, rapid absorbite în organism, trebuie obligatoriu excluse din alimentaţia diabeticului, având efect hiperglicemiant important şi de lungă durată. Mesele nu trebuie să fie prea voluminoase. De aceea, se prefera mese mai dese, reduse cantitativ. De obicei, se recomandă 5 mese pe zi, dintre care 2 gustări, la orele 11.00 şi 18.00. În regimul diabeticului intră, în general, toate alimentele, cu excepţia produselor zaharoase, care sunt interzise. (sursa: www.topsanatate.ro)