Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Sfaturile specialiștilor pentru o inimă sănătoasă
Un medic cardiolog, dr. Ioana Cristina Daha, și un medic de familie, dr. Mihaela Daniela Baltă, au lansat recent un ghid pentru o inimă sănătoasă tipărit în 10.000 de exemplare pentru a fi difuzate în cabinetele medicilor de familie, în ambulatorii de cardiologie și prin intermediul asociațiilor de pacienți. Realizat cu sprijinul Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, ghidul se adresează populației generale și descrie pașii concreți pentru o viață mai sănătoasă, demontează o serie de mituri și vine cu sfaturi utile, toate într-un limbaj ușor de înțeles.
Potrivit ghidului, disponibil și în varianta online la adresa https://bitly.ws/3auFB, principalul factor de risc cardiovascular și care depinde de voința fiecăruia este fumatul. Chiar și un număr mic de țigări fumate zilnic reprezintă un risc, iar țigările electronice sunt la fel de periculoase ca și cele clasice.
Lipsa mişcării, a exerciţiilor fizice, reprezintă un alt factor de risc important pentru bolile cardiovasculare, dar și pentru diabet, obezitate și unele tipuri de cancer. Excesul de alcool favorizează, de asemenea, bolile inimii. Consumul de băuturi alcoolice trebuie limitat la cel mult 250 ml bere cu alcool 4-5%, un pahar (100 ml) de vin sau cel mult un pahar mic (25 ml) de tărie.
Alte sfaturi utile pentru a preveni bolile cardiovasculare sunt să ne menținem greutatea corporală în limitele optime; să dormim suficient, șapte ore zilnic; să încercăm să ținem sub control stresul; să cultivăm bunele relații cu familia, cu prietenii și cu colegii de serviciu și să facem controalele medicale periodice recomandate de medici, esențiale pentru prevenție și menținerea sănătății. (I. N.)