Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Şi copiii mai mari de 6 ani pot bea ceai verde
Ceaiul verde nu poate să vindece boli metabolice, precum diabetul zaharat, dar le poate influenţa favorabil, încetinind descompunerea în intestin a hidraţilor de carbon complecşi, de exemplu amidonul.
Acestea din urmă vor ajunge, deci, semnificativ mai încet în sânge, iar organismul nu va mai fi inundat de zaharuri. Este important pentru diabetici să bea regulat la masă ceai verde, căci, în anumite condiţii acesta poate reduce dependenţa de insulină. Artrita este tot o boală metabolică, predispoziţia pentru ea transmiţându-se ereditar. Aceasta apare din cauza unei cantităţi prea mari de acid uric în sânge, care nu mai poate fi eliminat destul de rapid prin rinichi şi se depune sub formă de cristale în articulaţii. Acestea produc din timp în timp crize dureroase de artrită, mai ales în articulaţiile degetelor de la mâini şi de la picioare. Aşadar, pe lângă schimbarea obiceiurilor alimentare, este util şi consumul abundent de ceai verde, fiindcă acesta stimulează activitatea renală. Saponinele din ceaiul verde fixează în intestin grăsimile din alimente, care astfel nu mai ajung în corp, unde ar putea împiedica eliminarea acidului uric. Cu efectul său de combatere a acidităţii din întregul corp, ceaiul verde are un efect benefic asupra artritei, fiind, totodată un calmant natural. Pentru o curăţare temeinică a rinichilor se vor bea de-a lungul zilei 1,5-2 litri de ceai verde. Întrucât ceaiul verde poate fi băut în cantităţi mari fără nici un fel de probleme, eficacitatea sa biologică poate fi pusă pe deplin în valoare. Ceaiul verde este adecvat pentru afecţiuni relativ inofensive, dar persistente, ca de exemplu durerile de cap. În cazul unor boli grave, sau cronice, el trebuie însoţit de o medicaţie corespunzătoare. Şi copiii cu vârsta de peste şase ani pot bea ceai verde. În schimb, pentru cei mai mici de şase ani este preferabil să se aleagă un sortiment de ceai mai uşor. La şcolari, ceaiul verde este foarte util pentru concentrare şi pentru poftă de mâncare, dar nu li se va da prima infuzie, care conţine cofeină. În cazul în care copilul nu este încă obişnuit cu gustul uşor amărui al ceaiului, acesta poate fi îndulcit la început cu puţină miere sau amestecat cu suc diluat de portocale, mere sau alte fructe. Astfel, ceaiul devine mai atractiv pentru ochi şi gust şi, totodată, este îmbogăţit în vitamine şi substanţe minerale. Vanilia, scorţişoara şi alte condimente sunt, de asemenea, indicate. (sursa: www.topsanatate.ro)