Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Şi medicii fără Rezidenţiat se vor putea angaja în sistem
Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice, pe pagina web a instituţiei, un proiect de Ordin de ministru pentru aprobarea normelor metodologice privind încadrarea şi activitatea medicilor cu competenţe limitate.
Conform proiectului de act normativ, absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, vor primi competenţe de practică limitate, chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat. În prezent, medicul care finalizează cursurile universitare nu poate fi angajat în sistemul sanitar, decât cel mult de către una dintre firmele care activează în industrie, în vederea promovării produselor medicale. Propunerea Ministerului Sănătăţii (MS) prevede că medicii cu competenţe limitate vor putea fi încadraţi în unităţi sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie, cu contract individual de muncă, pe o perioadă determinată sau nedeterminată, după caz. Aceştia, însă, nu vor avea dreptul de a intra în relaţie contractuală directă cu casele de asigurări de sănătate, nu vor putea fi încadraţi în serviciile de ambulanţă şi nici nu au drept la parafă cu cod. "Avem peste 350 absolvenţi de medicină care anul trecut nu au reuşit să promoveze concursul de Rezidenţiat, iar în ultimii 5 ani au fost aproximativ 1.000 de tineri în această situaţie. Mulţi dintre aceştia ar putea să îşi găsească un loc în sistem. Noile reglementări vor aduce beneficii atât unităţilor sanitare care vor angaja personal calificat, cât şi viitorilor specialişti care îşi vor exercita meseria pentru care s-au pregătit, fără a pierde cunoştinţele acumulate în timpul facultăţii, până la următorul concurs de Rezidenţiat", a declarat ministrul Sănătăţii Cseke Attila. Totuşi, aceşti medici cu competenţe limitate nu-şi vor putea desfăşura activitatea decât sub supravegherea unui medic specialist sau primar şi vor putea îndeplini doar anumite sarcini în acordarea asistenţei medicale şi continuarea dezvoltării abilităţilor profesionale şi cunoştinţelor dobândite pe parcursul facultăţii. Printre activităţile pe care le va putea desfăşura un absolvent angajat într-o unitate sanitară se numără: - examinarea şi triajul pacienţilor (înregistrarea datelor personale şi de contact ale pacientului, înregistrarea motivului prezentării, înregistrarea datelor anamnestice, efectuarea examenului obiectiv pe aparate şi sisteme); - întocmirea şi completarea fişei de observaţie la internare; - informarea pacientului cu privire la particularităţile bolii şi terapia recomandată, respectând indicaţiile medicului supraveghetor; - însoţirea pacientului la investigaţiile prescrise şi informarea acestuia asupra procedurilor respective şi necesitatea efectuării acestora; - urmărirea evoluţiei pacienţilor aflaţi la tratament; - aducerea la cunoştinţa medicului supraveghetor a evoluţiei curente a pacienţilor aflaţi la tratament. (Otilia Bălinişteanu)