Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Simptomele infecției cu tulpina britanică a coronavirusului
Infecția cu noul coronavirus debutează aproape ca o răceală banală. În multe dintre cazuri, diferența o face pierderea gustului și a mirosului, simptom considerat specific bolii COVID-19. Mutațiile suferite până acum de virusul SARS-CoV-2 nu au schimbat foarte mult simptomatologia. Dacă însă infecția s-a produs cu tulpina din Marea Britanie a virusului, este puțin probabil să apară printre simptome pierderea gustului și a mirosului.
Oficiul Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie a analizat simptomele raportate de oameni cu o săptămână înainte de a fi testați pozitiv cu tulpina britanică a virusului comparativ cu cele raportate de oameni confirmați pozitiv cu vechea variantă a virusului. Astfel, toate persoanele incluse în aceste statistici au menționat printre simptome tuse, febră, dificultăți de respirație, dereglări gastrointestinale sau doar pierderea gustului și a mirosului. Cei confirmați cu tulpina britanică a virusului au menționat într-o proporție mai mare simptomele clasice ale COVID-19 și mai rar pierderea gustului și a mirosului. Dar chiar şi aşa, pierderea acestora din urmă rămâne printre principalele trei simptome ale COVID-19 menționate pe site-ul oficial al sistemului național de sănătate britanic.
Dintre miile de mutații suferite până acum de noul coronavirus, cele identificate în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia sporesc îngrijorarea, deoarece sunt mult mai contagioase decât vechile variante ale virusului. Deocamdată, nu există date care să confirme că aceste tulpini ar provoca forme mai grave ale bolii, totuși, o serie de studii, citate de BBC, ar sugera că tulpina din Marea Britanie ar fi asociată cu un risc de deces cu 30 la sută mai mare comparativ cu variantele de virus care au circulat până acum.
Atât în cazul tulpinii din Marea Britanie, cât și în cazul celor din Africa de Sud și Brazilia mutațiile s-au produs la nivelul așa-numitei proteine „spike”, cea care ajută coronavirusul să pătrundă în organism. Din cercetările de până acum rezultă că tulpinile din Africa de Sud și Brazilia ar fi suferit niște mutații în plus față de cea britanică, care i-ar permite să „păcălească” anticorpii produși de sistemul imunitar și să se înmulțească mai rapid în organism. Acest lucru ar însemna că vaccinurile anti-COVID dezvoltate până acum ar putea fi mai puțin eficiente în cazul tulpinii sud-africane. Dar, chiar și în cel mai rău scenariu, cercetătorii în domeniu dau asigurări că vaccinurile pot fi adaptate în funcție de mutațiile noi, prin care va mai trece virusul SARS-CoV-2, pe același principiu după care vaccinurile antigripale sunt „actualizate” în fiecare an, în funcție de mutațiile suferite de virusurile gripale.
Și în România, autoritățile se așteaptă ca numărul de contaminări cu varianta britanică a SARS-CoV-2 să crească în perioada următoare. Epidemiologul și cercetătorul Octavian Jurma crede că, dacă s-ar face mai multe teste, s-ar putea descoperi că noua tulpină circulă peste tot, iar până în primăvară va fi predominantă în toată țara.
Modul de transmitere al noii tulpini este același cu cel prin care se transmit și variantele precedente ale virusului, prin aerosolii contaminați împrăștiați în aer când cineva infectat vorbește, tușește sau strănută. În spațiile închise, în funcție de ventilație, acești aerosoli rezistă până la câteva ore. De aceea, pentru a preveni îmbolnăvirea rămân valabile măsurile de igienă și de distanțare socială recomandate de vocile autorizate din domeniul sănătății. Trebuie să fim în continuare foarte atenți, având în vedere că noile tulpini s-au dovedit mult mai contagioase. (I. M.)