Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Sistem de alertare privind valurile de polen
Alergologii atrag atenția că România are nevoie de un sistem național de alertare la apariția valurilor de polen, mai ales cel de ambrozie, ca urmare a creșterii alarmante a numărului de persoane alergice la polen din ultimii ani.
„România este printre puţinele ţări din UE care nu au un sistem de alarmare a populaţiei la apariţia valurilor de polen, în timp ce în vestul Europei ţările şi-au pus la punct acest sistem de alarmare la apariţia valurilor de polen, care au consecinţe asupra sănătăţii populaţiei. România nu are un astfel de site, care seamănă cu cele din meteorologie şi include un cod de culori: galben-portocaliu-roşu”, a declarat prof. univ. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul Centrului de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen) al Spitalului Judeţean Timişoara, centru care, în prezent, primește din Germania informaţii despre circulaţia polenului de ambrozie. Un astfel de sistem de alarmare ar fi extrem de util și în România, aplicațiile de alertare putând fi instalate pe telefoanele mobile și putând atenţiona utilizatorul la fel ca în cazul altor indici de sănătate, cum ar fi pulsul, tensiunea, numărul de paşi care trebuie efectuaţi într-o zi. De altfel, preocupările legate de alergologie ale medicilor de la Centrul OncoGen Timişoara nu se opresc doar la sistemul de alertare. De curând, aici au fost clonate, în premieră naţională, primele trei alergene majore din ambrozie, până la finele anului urmând să fie clonate toate cele 11 fragmente patologice care provoacă alergiile la ambrozie, pe baza acestora urmând să se realizeze un vaccin pentru tratarea bolii.