Postul este un prilej de curățire trupească și sufletească - auzim frecvent aceste cuvinte, dar pe cât sunt de adevărate, pe atât sunt de puţin înțelese în zilele noastre, pe fondul industrializării, care
Șofranul, remediu eficient împotriva depresiei
Șofranul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Pe lângă utilizarea sa în bucătăriile mediteraneene, din Orientul Mijlociu și Asia de Sud, face parte, de asemenea, din strategiile de vindecare tradiționale ayurvedice și persane de mii de ani. Recent, au apărut studii care demonstrează capacitatea șofranului de a ameliora simptomele legate de depresie, afecțiuni neurodegenerative și ale diabetului sau bolilor cardiovasculare.
Costul ridicat al acestui condiment este determinat în mare parte de procedurile de recoltare extrem de meticuloase. Astfel, 225.000 de stigmate de la 75.000 de flori ale plantei sunt necesare pentru producerea unui singur kilogram de șofran. Planta îmbogățește mai multe feluri de mâncare regionale populare, cum ar fi paella în Spania, fiind inclusă într-o gamă diversă de rețete de carne, fructe de mare, orez și deserturi. Peste 100 de compuși biologici activi au fost identificați în șofran, cu efect antioxidant, antiinflamator, antidepresiv și hipolipidemic.
Utilizările sale în remediile terapeutice tradiționale includ tratamentul suferinței gastrointestinale, astmului și congestiei respiratorii, febrei și durerii, precum și terapia bolilor psihice sau oftalmologice. Aceste efecte au fost confirmate de studiile din ultimele două decenii, care dovedesc eficiența acestei plante în ameliorarea a numeroase probleme de sănătate.
Beneficiile potențiale ale șofranului în cazul persoanelor care suferă de depresie se pot obține prin consumul a 28-30 mg/zi de extract de șofran, timp de 6-12 săptămâni. În tulburările de memorare sau de învățare, pulberea din șofran, câte 100 mg/zi, se consumă timp de opt săptămâni, iar extractul de petale, 30 mg/zi, se consumă timp de șase săptămâni. Aceeași cantitate este recomandată pentru ameliorarea funcției cognitive în maladia Alzheimer.
În cazul persoanelor care suferă de prediabet sau de diabet zaharat tip 1, se consumă pulbere de șofran, în cantitate de câte 100 mg/zi, timp de 8-12 săptămâni. Bolile cardiovasculare se pot susține printr-un tratament cu extract de șofran consumat în cantitate de 30 mg/zi, timp de opt săptămâni. În reducerea severității depresiei, șofranul poate juca un rol important. Acțiunile potențiale includ efecte antioxidante și antiinflamatoare și acțiuni neuroprotectoare.
Mecanismele potențiale pentru beneficiile antidiabetice includ suprimarea stresului oxidativ și a inflamației, îmbunătățirea funcției celulelor pancreatice și modularea căilor de semnalizare a insulinei. Influența șofranului asupra dislipidemiei și aterosclerozei se manifestă prin îmbunătățirea mecanismelor antioxidante și antiinflamatorii, scăderea tensiunii arteriale și a agregării plachetare.
Ca o concluzie asupra beneficiilor aduse sănătății prin consumul de șofran în diverse forme, trebuie reținut faptul că, pentru a recurge la aceste remedii, este întotdeauna bine să consultăm medicul specialist sau un fitoterapeut, astfel încât să beneficiem la maximum de proprietățile vindecătoare ale plantei.