Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Soia reduce riscul apariţiei osteoporozei
Cele mai multe produse din soia conţin calciu şi izoflavone, care au proprietatea de a reduce riscul de osteoporoză. Nu toate aceste produse din soia pot fi considerate surse importante de calciu, dacă efectuăm o comparaţie cu alte alimente bogate în calciu şi cu care le putem înlocui pe primele. De exemplu, o ceaşcă cu lapte din soia, fără un adaos de calciu conţine o cantitate neglijabilă din acest mineral (numai 9,8 mg pe ceaşcă). Ca să puteţi face o comparaţie, trebuie să ştiţi că laptele de vacă conţine 302 mg de calciu per ceaşcă.
Pentru a preveni osteoporoza, trebuie sa aveţi un aport însemnat de calciu şi vitamina D, pe lângă un regulat exerciţiu fizic. Institutul de Medicină a stabilit în 1997 ca atât bărbaţii, cât şi femeile cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani , să consume zilnic 1.000 mg de calciu, iar persoanele peste 50 de ani să mărească doza la 1.200 mg/zi. Cu toate că soia conţine substanţe precum fitaţi şi oxalaţi, care ajută la reţinerea calciului în organism, cercetările în domeniu arată că absorbţia calciului din soia este identică cu cea din lapte. Singurul avantaj al laptelui din soia faţă de cel natural, îl reprezintă faptul că organismul reţine o cantitate mai mare din calciul absorbit. (sursa: www.topsanatate.ro)