Una dintre problemele cu care se pot confrunta viitoarele mame este diabetul gestațional, care dispare în mod normal după nașterea copilului, dar crește riscul mamei de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 pe
Soia, sursa completă de proteine
Soia este o specie de leguminoase, originară din Asia de Est, cultivată pe scară largă şi care are numeroase utilizări. Boabele de soia conțin cantități semnificative de nutrienți, minerale dietetice și vitamine B. Uleiul vegetal de soia, folosit în aplicații alimentare și industriale, este un alt produs al prelucrării culturii de soia.
Dintre leguminoase, soia este apreciată pentru conținutul mare de proteine (38%-45%) şi ulei (circa 20%). Aproximativ 85% din cultura de soia din lume este procesată în făină de soia și ulei de soia, restul fiind prelucrat în alte moduri sau mâncat integral. Soia poate fi clasificată în general în două tipuri: de grădină (folosită ca legumă) sau de câmp (pentru ulei). Tipurile utilizate ca legume se gătesc mai ușor, au o aromă blândă, de nucă, o textură mai bună, au dimensiuni mai mari, mai multe proteine și conținut mai mic în ulei decât tipurile de câmp. Tofu, laptele de soia și sosul de soia se numără printre mărfurile comestibile de top. Semințele de soia conțin 18%-19% ulei. Pentru a obţine uleiul din semințe, soia este crăpată, ajustată umiditatea, rulată în fulgi și apoi este extras cu solvent cu hexan comercial. Uleiul este apoi rafinat, amestecat pentru diferite aplicații, și uneori hidrogenat.
Soia poate fi consumată integral sau transformată într-o varietate de produse, inclusiv tofu, lapte de soia și alte alternative de lactate și carne. De asemenea, poate fi transformată în pulbere de proteine de soia. Pentru vegetarieni, vegani și cei care evită sau sunt alergici la produsele lactate, proteina de soia servește adesea ca o sursă majoră a acestui important nutrient. Boabele de soia prăjite și măcinate pot fi folosite ca substitut pentru cafeaua fără cafeină. După prăjire și măcinare ele seamănă cu boabele de cafea.
Cu toate acestea, de soia sunt legate și unele controverse. În timp ce unii o consideră un depozit de nutrienți, alții o consideră un inamic al sănătății. Pudra proteică din soia este obținută din fulgi de soia care au fost spălați fie în alcool, fie în apă, pentru a îndepărta zaharurile și fibrele dietetice. Aceștia sunt apoi deshidratați și transformați într-o pulbere. Produsul conține foarte puține grăsimi și nu conține colesterol. Praful de proteine de soia este utilizat pentru a face formula de soia pentru sugari, precum și o varietate de alternative de carne și lactate.
Alimentele din soia au efecte pozitive asupra sănătății inimii, prin reducerea nivelului colesterolului rău (LDL), a colesterolului total și a trigliceridelor. Aportul de soia contribuie la reducerea riscului de cancer la sân (la femei) și a cancerului de prostată (la bărbați). Recomandarea specialiștilor este pentru consumul de alimente din soia mai mult decât consumul de pudră proteică. Totuși, proteina de soia conţine și antinutrienți, care reduc absorbția fierului şi zincului de către organism. Însă acești antinutrienți nu afectează sănătatea dumneavoastră decât dacă dieta abordată este grav dezechilibrată și baza ar fi doar proteina de soia ca sursă de fier și zinc.
Produsele de soia au creat multe controverse din cauza modificării genetice. În prezent, nu există dovezi privind consumul de soia modificată genetic ca având efecte adverse asupra sănătății, în comparație cu soiurile care nu sunt modificate genetic.