Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Somnul insuficient în adolescență, efecte la vârsta matură
Tendința adolescenților de a sta noaptea târziu în fața calculatorului pentru a juca jocuri video sau pentru a discuta cu prietenii pe rețelele sociale le poate afecta sănătatea pe termen lung și influența negativ starea psihică la vârsta maturității. Cercetătorii de la Universitatea din Ottawa vorbesc despre existența unei legături între tulburările de somn din perioada adolescenței și apariția stărilor de depresie la vârsta maturității, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Astfel, potrivit studiului, prezentat în revista de neuroștiință comportamentală Behavioral Brain Research, adulții care se confruntă cu depresii au avut primele stări depresive la vârsta adolescenței, iar somnul insuficient reprezintă un factor de stres obișnuit în această perioadă de dezvoltare.
Descoperirea cercetătorilor din Ottawa este un semnal de alarmă mai ales acum, în timp de pandemie. Din cauza restricțiilor necesare pentru a opri răspândirea noului coronavirus, generația actuală de adolescenți încearcă să compenseze lipsa interacțiunii sociale directe stând mai mult în fața calculatorului și fără a mai respecta programul obișnuit de somn. De aceea, ei au un risc mai mare, faţă de generațiile anterioare, de a dezvolta în viitor stări de depresie și tulburări de dispoziție.
De altfel, pentru perioada următoare, specialiștii în sănătate atrag atenția că modul în care oamenii vor gestiona impactul pandemiei asupra psihicului va reprezenta o adevărată provocare, după ce comportamentul nostru social a fost complet dat peste cap deja de aproape un an. (I. M.)