Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Somonul, un pește gustos, sățios și benefic organismului

Somonul, un pește gustos, sățios și benefic organismului

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 11 Septembrie 2020

Somonul aparține familiei Salmonidae și este înrudit cu păstrăvul, morunul și lipanul. Este originar din afluenții Atlanticului de Nord și Oceanului Pacific. Cea mai mare specie de somon poate ajunge la 2 m lungime. Astăzi, cea mai mare cantitate de somon de Atlantic provine din crescătorii. Doar somonul de Pacific este pescuit în sălbăticie. 
Somonul este unul dintre cele mai nutritive alimente de pe planetă. Fiind un pește gras, este bogat în substanțe nutritive, care ajută la reducerea factorilor de risc pentru mai multe boli. Somonul abundă în acizi grași omega-3, proteine, vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, D, A, C), calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, seleniu. Culoarea roșie a somonului este dată de un pigment, astaxantin, transmis de crevete, cu care somonul se hrănește și care se depozitează în țesutul gras al acestuia. În funcție de hrana somonului, apare o varietate mare de culori, de la roz deschis până la cărămiziu.

Somonul este un pește gustos, sățios și versatil în bucătărie. Includerea acestui produs în alimentație, desigur cu moderație, poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții. Se consumă proaspăt, gătit în mai multe feluri, sau afumat, adăugat la diverse salate, antreuri etc. 

Foitaj cu somon și brânză de capră

Ingrediente: 1 aluat foitaj dreptunghiular, 150 g somon afumat, 100 g brânză de capră, 1 ou bătut. 

Preparare: Se taie aluatul de foitaj în patru și se aranjează într-o tavă de copt tapetată cu hârtie pergament. Se taie somonul în bucăți mici și se amestecă cu brânza de capră și oul, se adaugă sare și piper și se amestecă, apoi se împarte compoziția peste cele patru bucăți de aluat, după care se îndoaie fiecare colț spre centru, deasupra celuilalt, se pune la cuptor 25 de minute la 180 grade C.

Somon în stil mediteraneean

Ingrediente: 4 bucăți file de somon, 1 linguriță mărar uscat, 1 linguriță cimbru uscat, 1 linguriță sare, 2 linguri capere conservate scurse de lichid, 1 vârf de cuțit de chimion uscat, 1 vârf de cuțit de coriandru măcinat, 1 vârf de cuțit de piper măcinat, 2 căței mari de usturoi, coajă de lămâie după gust, 60 ml ulei de măsline, zeama de la o lămâie. 

Preparare: Se toacă mărunt usturoiul și caperele, se amestecă cu sarea, piperul, chimionul și coriandrul măcinat și coaja rasă de lămâie. Se adaugă zeama de lămâie și ­
se omogenizează, apoi se adaugă uleiul de ­măsline, se agită bine sosul; se așază fileurile de somon într-un vas și se toarnă sosul ­deasupra lor, întorcându-le pe toate părțile, apoi se acoperă vasul cu un capac și se dă la frigider pentru două ore. Se încinge pe foc o tigaie grill și se așază fileurile de somon cu pielea în jos, după 6 minute se întoarce somonul, se mai ține în tigaie încă 4 minute, sau până este rumenit frumos, după care se scot și se păstrează la cald până ­în ­momentul servirii. Se servesc alături de ­garnitura preferată.